Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karu kyselytulos: Jopa 60 % varhaiskasvattajista uupuneita

Hälyttävä osuus varhaiskasvatuksen ammattilaisista kokee itsensä uupuneiksi, selviää Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kyselystä.

Kyselyyn vastanneista yli puolet koki työuupumusta vähintään viikoittain ja yli 60 prosenttia vähintään kuukausittain. Kyselyyn vastasi yli 2 200 varhaiskasvattajaa, joista 81 prosenttia työskentelee päiväkodeissa.

– Tulos on hälyttävä. Varsinkin päiväkoteihin pitää kiireesti palkata lisää henkilökuntaa, jotta alan täysimittainen kriisi voidaan estää, sanoo tiedotteessa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Varhaiskasvattajia uuvuttavat kyselyn mukaan jatkuva työvoimapula, avustavan henkilökunnan puute ja tukea tarvitsevien lasten määrä. JHL:n mukaan uusi varhaiskasvatuslaki on pahentanut tilannetta, koska päteviä opettajia ei saada tarpeeksi ja lastenhoitajien työtaakka kasvaa kohtuuttomaksi.

– Koska tukipalveluista säästetään, valuvat päiväkotiapulaisten, avustajien ja laitoshuoltajien työt lastenhoitajille. Lisäksi he ovat lapsista vastuussa, kun opettajien aikaa kuluu suunnitteluun ja kokouksiin, sanoo ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi tiedotteessa.

Kysely tehtiin marras-joulukuussa 2021. Linkki verkkokyselyyn lähetettiin ammattiliitto JHL:n jäsenille, joiden ammatti liittyy varhaiskasvatukseen.