Loviisan koronatilanne pahenemassa: kolmannelle koronarokotteelle suuri ryntäys – walk in -jono jopa tunnin mittainen

Korona: Loviisassa rokotusten ajanvaraus on ruuhkautunut ja yltää nyt tammikuun lopulle.

Loviisan rokotuspisteelle linja-autoasemalle syntyi tällä viikolla noin tunnin jono. Ajanvarauksettomaan koronarokotukseen hakeutui keskiviikkona 15. päivä lähes 700 ihmistä. Torstaina rokotetta haki yhteensä 580 henkeä. Ruuhkia on ollut etenkin aamusta.

Perusturvajohtaja Carita Schröder kertoo, että valtaosa haki kolmatta rokotetta ja vain pieni osa toista tai ensimmäistä.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet Loviisan ja Lapinjärven asukkaat voivat saada kolmannen koronavirusrokotteen, kunhan toisesta rokotteesta on kulunut aikaa vähintään viisi kuukautta. 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset alkavat joulun jälkeen.

Loviisassa rokotekattavuus on hyvä. Yli 12-vuotiaista toisen annoksen on saanut 85,3 prosenttia ja kolmannen on hakenut 13,1 prosenttia. Lapinjärvellä kolmannen on ottanut 9,6.

Joulukuu on pyhäpäivien ja joulunajan vuoksi haastava.

– Usein eläkkeellä olevat rokottajat haluavat joulun aikana viettää vapaata, Carita Schröder toteaa.

On hienoa, että halutaan hakea kolmas rokote.

Carita Schröder

Rokotusajoista on ollut pulaa. Esimerkiksi nyt varatut ajat menevät ainakin tammikuun puolen välin jälkeen. Hyvällä tuurilla voi saada peruutusajan.

Ruuhkan vuoksi Loviisassa on järjestetty ja järjestetään ajanvarauksettomia rokotuspäiviä. Piikin saa nopeammin walk in -päivänä, mutta silloin täytyy varautua jonottamaan.

Schröder sanoo, että jotkut ovat ottaneet retkituoleja mukaan ja myös rollaattorin päällä voi istua. Rokotetta varten haetaan vuoronumero, joten jonottaa voi myös autossa, Schröder vinkkaa. Hän myöntää, ettei ole mielekästä odotella kylmässä pitkän aikaa. Toisaalta terveysturvallisuutta ajatellen odotus ulkona on turvallisempaa.

Linja-autoaseman tilat ovat rajalliset ja vain kolme rokotuslinjaa on mahdollista järjestää. Haastetta tuo myös viidentoista minuutin seuranta-aika, joka vietetään aulatilassa. Jos aula on täynnä, enempää rokotettavia ei voida ottaa sisään, ennen kuin tila taas vapautuu.

– Kaupungin muut suuremmat tilat ovat muussa aktiivisessa käytössä. Vanha bussiasema on palvellut rokotuspisteenä kuitenkin hyvin, Schröder kertoo.

Rokottamiseen osallistuu myös yksityinen työterveyshuolto Mehiläinen. Loviisa suunnittelee yhteistyön laajentamista.

Tämän viikon walk in -tapahtumien suosio yllätti perusturvakeskuksen henkilökunnan positiivisesti.

– On hienoa, että halutaan hakea se kolmas rokote. Ei Loviisassakaan tartuntatilanne ole kovin hyvä. Uusia tartuntoja tulee tasaisesti, Schröder sanoo.

Esimerkiksi viime viikolla koronavirustartuntoja todettiin 19 Loviisan seudulla.

– 17. päivän aamuun mennessä uusia tartuntoja on tullut jo 24. Tähän mennessä on jo käynyt selville, että alueelle on tulossa ennätysviikko tartuntojen suhteen. Eiväthän luvut ole isoja verrattuna esimerkiksi Porvooseen, mutta väestöäkin on meillä vähemmän.

Tartuntojen määrän kasvun vuoksi myös Loviisan jäljitykseen on poikkeuksellisesti tullut viivettä.

– Normaalisti olemme saaneet hyvin nopeasti kontaktoitua. Nyt niitä kuitenkin tulee niin paljon, että meidän edelliseen tilanteeseemme verrattuna viivettä on enemmän. Hyvin täällä kuitenkin vielä sujuu, Schröder kertoo.

Rokotukset

Walk in

Maanantaina 20.12. klo 9–15.30

Tiistaina 28.12. klo 9–15.30

Tiistaina 4.1. klo 8.30–15.30

Keskiviikkona 5.1. klo 8.30–15.30

Ajanvaraus

Varaa aika www.koronarokotusaika.fi.

Tai soita 0444 555 360 arkisin kello 8–16.

Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut