Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selonteko: Tällaisia asuntoja on miljoona Suomessa, kun uusi vuosikymmen koittaa – Asunnottomuus on historiaa vuonna 2027

Asunnottomuus poistetaan Suomesta vuoteen 2027 mennessä, valtioneuvoston selonteon asuntopoliittisessa kehittämisohjelmassa linjataan.

Ohjelmassa on esitetty myös keinot tavoitteen toteuttamiseksi.

Asumisneuvonta lakisääteistetään, sen saatavuutta parannetaan ja se ulotetaan kaikkiin asumismuotoihin.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla toteutettavien sote-palvelujen roolia asunnottomuustyössä vahvistetaan, ohjelmassa kerrotaan.

Ympäristöministeriö tiedottaa, että valtioneuvosto antoi eduskunnalle selonteon asuntopolitiikan kehittämisestä torstaina.

Selonteossa on koottu periaatteet ja tavoitteet asuntopolitiikalle sekä esitetty tulevien vuosien ratkaisuja asumisen haasteisiin.

Kaupungistuminen jatkuu.

Emma Kari

Edellä mainittua asuntopoliittista kehittämisohjelmaa toteutetaan vuosina 2021–2028.

– Kaupungistuminen jatkuu. Suomen asuntomarkkinat eriytyvät erilaisten alueiden välillä, mutta myös saman kaupungin sisällä, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari arvioi.

– Asuntopolitiikalla voidaan vähentää eriarvoisuutta ja luoda tasapuolisia, mutta niin asukkailtaan kuin luonnoltaan monimuotoisia asuinalueita, kuvaa asuntopolitiikan suurimpia haasteita, Emma Kari kertoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Asuntopolitiikan kehittämisessä painotetaan asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia, sillä kolmasosa kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista.

Lisäksi ympäristöministeriön tiedotteessa kerrotaan, että hyvä kaupunkisuunnittelu, siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin ja asuntojen pitkäikäisyys vähentävät rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä.

Väestön ikääntymiseen varaudutaan miljoonalla esteettömällä asunnolla vuoteen 2030 mennessä, kehittämisohjelmassa linjataan.

Tätä tulevaisuusnäkymää vahvistetaan kehittämisohjelman mukaan, kun varmistetaan korjausavustusten tulo- ja varallisuusrajojen ajantasaisuus.

Lisäksi kuntia on tuettava ikääntyneiden asumisen ennakoinnissa ja varautumisessa, ohjelma kertoo.

Valtio edistää asuntomarkkinoiden toimivuutta ja pyrkii tasaamaan rakentamisen suhdannevaihteluja, ympäristöministeriö tiedottaa.

Valtion tukema ARA-tuotanto on tärkeä keino, jonka avulla useampi löytää kohtuuhintaisen asunnon.

Tiedotteessa sanotaan, että valtion tukema asuntotuotanto kohdistetaan erityisesti kasvukeskuksiin, joilla asuntojen kysyntä on kovinta.

Eduskunta käsittelee selonteon kevätistuntokaudella. Asuntopoliittinen kehittämisohjelma tulee jatkossa näkymään erilaisina selvityksinä, lainsäädäntöhankkeina ja moninaisina toimenpiteinä, ympäristöministeriö tiedottaa.

Monet ratkaisuista sisältyvät pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan.

Hallituksen asuntopoliittinen selonteko pohjautuu vuonna 2020 tehtyyn työryhmätyöhön, jota kaikki eduskuntapuolueet ohjasivat parlamentaarisesti.