Kiinteistövinkki: Kuuma rappukäytävä on helppo säästökohde – Tarpeetonta lämmittämistä voi välttää asentamalla termostaatit

Tuleeko rappukäytävässänne hiki? Näin on tilanne monessa taloyhtiössä. Usein lämpötila on huomattavasti suositusta, eli 17 astetta, korkeammat. Mutta lämpötila saadaan haltuun asentamalla pattereihin termostaatit. Toimenpide on helppo ja edullinen, ja se säästää selvää rahaa.

Mitä enemmän yleisiä tiloja on, ja mitä suuremmat lämpötilat niissä ovat, sitä suuremmat ovat säästömahdollisuudet. Saatava säästö voi olla 2–10 % kokonaislämmön kulutuksesta.

Myös yleisten tilojen sijainti kiinteistössä vaikuttaa säästöön. Patteritermostaatti maksaa asennettuna noin 50 euroa kappaleelta. Sen päälle tulee joitakin suunnittelukustannuksia, joten investointi on hyvin pieni säästöön nähden.

Miten yleisten tilojen energiansäästötoimen voi toteuttaa?

Rappukäytävän ja muiden taloyhtiön yleisten tilojen lämpötiloja kannattaa mitata ja seurata lämmityskaudella. Mittaukset voi tehdä joku hallituksen jäsenistä ihan tavallisella elektronisella lämpömittarilla.

Jos lämpötilat näyttävät reilusti yli 17 astetta, kannattaa harkita patteritermostaattien asentamista. Lämpötilaa voi säätää asentamalla termostaatit, patteriventtiilien esisäätöjä ei tarvitse muuttaa.

Tulo-poistoilmanvaihto kannattaa myös tarkistaa ja ikkunoiden ja ovien tiivisteet.

Olisi hyvä olla mukana LVI-asiantuntija, joka käy läpi patterit ja LVI-piirustukset, tekee tarvittavat suunnitelmat ja tilaa urakan. Itse termostaattien asennus ei vielä paljoakaan aikaa, eikä siitä aiheudu asukkaille haittaa.

Urakan jälkeen kannattaa seurata lämmityskauden lämpötiloja. Termostaatteja voi säätää pienemmälle, jos lämpötilat eivät lähde laskuun.

Taloyhtiöissä, joissa on tulo-poistoilmanvaihto, kannattaa myös tarkastaa yleisten tilojen tuloilman lämpötila, jottei tiloja ryhdytä lämmittämään tuloilmalla. Näiden toimien ohessa on hyvä tarkastaa ja laittaa kuntoon myös ikkunoiden ja ovien tiivisteet sekä muut mahdollisesti lämpöhukkaa aiheuttavat kohdat.

Katso lisätietoja aiheesta sivulta energianeuvonta.fi/max17/ ja jäsenyhteisön edustajana saat neuvoja myös suoraan maksuttomasta puhelinneuvonnasta. Katso yhteystiedot ja palvelut www.ukl.fi/porvoo/palvelut/

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut