Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa. Tulojen noustessa verotus muuttuu täällä kuitenkin selvästi kireämmäksi kuin muissa maissa, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton Kansainvälinen palkkaverovertailu 2021.
Tiedotteen mukaan Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. Suomalaista keskipalkkaa eli 46 000 euroa vuodessa saavan veroprosentti on 3,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin.
Kansainvälisen vertailun suurimmalla, 149 500 euron, tulotasolla Suomessa veroprosenttien ero on kasvanut jo 7,6 prosenttiyksikköön eurooppalaisiin maihin verrattuna.
Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna keskituloisen palkansaajan veroprosentti on Suomessa 5,6 prosenttiyksikköä korkeampi. Tämä tarkoittaa, että samasta 46 000 euron vuositulosta jää Suomessa käteen noin 2 500 euroa vähemmän kuin Ruotsissa.
Tiedotteen mukaan palkansaajan veroprosentti jää tänä vuonna Ruotsissa Suomea matalammaksi kaikilla vertailun neljällä tulotasolla.

Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa, ettei Suomen kannata profiloitua jyrkän progression maaksi kansainvälisillä työmarkkinoilla.
– Työnteon ja uralla eteenpäin pyrkimisen kannusteista on pidettävä huolta yhä digitalisoituneemmassa ympäristössä, sanoo tiedotteessa Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.
Selvityksessä todetaan, että työn verotuksen keventäminen olisi sekä työllisyyttä että kilpailukykyä vahvistavaa veropolitiikkaa.
Suomessa palkansaajan veroprosentti on selvityksen matalimmalla, eli 29 900 euron, vuosittaisella palkkatasolla eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa.
Verotus kiristyy kuitenkin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa. Tiedotteen mukaan tuolloin korkeat marginaaliveroprosentit iskevät uralla etenemisen ja lisäansioiden kannustimiin.
Meillä lisätulojen marginaaliverot ovat ankarat tulotasosta riippumatta. Keskipalkkaisen marginaaliveroprosentti on Suomessa Pohjoismaiden korkein. Hänen 100 euron palkankorotuksestaan tai muusta tulonlisäyksestään 48,2 euroa menee meillä nouseviin veroihin.
Suurituloisimman palkansaajan marginaaliveroprosentti on koko vertailujoukon toiseksi korkein Belgian jälkeen.
Kansainvälinen palkkaverovertailu 2021 vertailee työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla. Mukana olevat Euroopan vertailumaat ovat Alankomaat, Belgia, Britannia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Viro. Lisäksi selvityksessä ovat mukana Australia, Kanada, ja Yhdysvallat.