Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Samaa sukupuolta oleva pari halusi vuokrata asunnon, asunnonomistaja ei suostunut – tällaisen hyvityksen vuokranantaja joutui maksamaan syrjinnästä

Vuokranantaja kieltäytyi vuokraamasta asuntoa samaa sukupuolta olevalle parille, yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedottaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on edistänyt sovintoa kyseisessä tapauksessa.

Vuokranantajan ja asuntoa hakeneen parin viestinvaihdossa vuokranantaja loukkasi parin ihmisarvoa tavalla, joka täyttää yhdenvertaisuuslaissa kielletyn häirinnän määritelmän.

Lisäksi yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedottaa, että vuokranantaja maksoi kummallekin asunnonhakijalle 1 000 euroa hyvitystä syrjinnästä.

Vuokranantajalla on oikeus valita vuokralaisensa, mutta asukasvalinnan perusteet eivät saa olla syrjiviä, yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteessa painotetaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulle tulleet yhteydenotot kuitenkin osoittavat, että joitain ihmisryhmiä kohdellaan edelleen huonommin vuokra-asuntomarkkinoilla.

Asuminen on perusoikeus.

Kristina Stenman

– Asuminen on perusoikeus. On tärkeää, että asuntomarkkinoilla ehdot ovat reilut ja asunnot ovat kaikille saavutettavissa, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman kertoo.

– Ihmisten keskuudessa vallitsee edelleen käsitys, että vuokranantaja saisi tehdä vuokralaisvalinnan jopa syrjivin perustein. Näin se ei kuitenkaan ole. Vuokranantaja syyllistyy yhdenvertaisuuslain vastaiseen syrjintään, jos hän kohtelee asunnonhakijaa epäedullisesti henkilöön liittyvän syyn vuoksi, Stenman kertoo yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteessa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedottaa käsitelleensä useita tapauksia, joissa samaa sukupuolta olevalle parille ei ole vuokrattu asuntoa seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Seksuaalivähemmistöjen syrjintään liittyy paljon aliraportointia, eivätkä kaikki ilmoita kokemastaan syrjinnästä. Syrjintää onkin todennäköisesti enemmän kuin siitä raportoidaan.

– Seksuaalivähemmistöjen asema ja oikeudet ovat parantuneet viime vuosikymmenien aikana, mutta tämäkin tapaus osoittaa, että syrjintä ei kuitenkaan ole hävinnyt. On tärkeää, että syrjintätapauksista ilmoitetaan, jotta niihin voidaan puuttua, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman toteaa tiedotteessa.