Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL selvittää elimistön puolustusreaktioita eri koronarokotteilla – Vuosia kestävään tutkimukseen osallistuville ei anneta piikkiä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aloittaa monivuotisen tutkimuksen, jossa selvitetään, millainen elimistön puolustusreaktio eli immuunivaste saadaan aikaan eri koronarokotteilla. Lisäksi selvitetään, miten saatujen koronarokotteiden yhdistelmät, rokoteannosten välin pituus ja saatujen annosten määrä vaikuttavat vastustuskykyyn eli immuniteettiin, selvittää THL tiedotteessaan.

Tutkimus kestää useita vuosia. Se päättyy viimeistään vuoden 2026 lopussa.

Tutkimukseen kutsutaan henkilöitä, jotka valitaan satunnaisotannalla rokotusrekisterin rokotustietojen ja tartuntatautirekisterin perusteella. Näin varmistetaan, että osallistujat edustavat tutkimuksen kohteena olevaa ryhmää.

Tavoitteena on saada tutkimukseen mukaan enintään 4 000 ihmistä.

Kutsu tutkimukseen lähetetään kirjeitse. Se on henkilökohtainen, ja tutkiumukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Siihen osallistuvilta pyydetään asiaan kirjallinen suostumus.

Tiedotteessa kerrotaan, että osallistuville ei anneta rokotteita, vaan arvioidaan rokotusohjelman mukaisesti annettujen koronarokotteiden vaikutuksia. Osallistuville kertyy useita tutkimuskäyntejä, jolloin tutkittavalta otetaan verinäyte. Näytteet otetaan pääosin yliopistosairaaloiden laboratoriokeskuksissa.

Osa tutkittavista kutsutaan satunnaisotannan perusteella THL:n näytteenottopisteeseen. Siellä otetaan verinäyte myös soluvälitteisen immuunivasteen tutkimiseksi.

Tutkimuksessa arvioidaan tiedotteen mukaan myös tehosterokottamisen tarvetta ja vaikutuksia eri ikäryhmissä, koronan sairastaneilla, eri riskiryhmissä ja eri perussairauksien yhteydessä.

– Tutkimustietoa tarvitaan myös parhaan mahdollisen koronarokotusohjelman toteuttamiseksi. Tämä tutkimus täydentää rokotteiden vaikutuksia arvioivaa rekisteriseurantaa. Se varmistaa, että päätöksentekijöillä on käytettävissä kansallisesti merkityksellinen ja ajantasainen tieto rokotteiden vaikutuksista, kertoo tiedotteessa tutkimuspäällikkö Arto Palmu.

Tiedotteen mukaan tutkimus alkaa marraskuussa 2021. Sen rahoittaa THL.