Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 40-vuotiaiden koronapotilaiden määrä tehohoidossa kasvanut merkittävästi – Tämän verran teholle on joutunut rokotettuja

Viime viikolla todettuja koronatapauksia oli yli 8 000 ja se on noin 500 enemmän kuin viikkoa aikaisemmin.

Tehohoitoa tarvitsevien ikäjakauma on muuttunut epidemian aikana.

Syksyllä 2021 alle 40-vuotiaiden osuus on yli kaksinkertaistunut aiemmasta. Yli 70-vuotiaiden osuus on pienentynyt.

Nämä tiedot nousivat esille, kun sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitivät tiedotustilaisuuden rokotustilanteesta ja koronavirustilanteesta torstaiaamuna.

Koronatartuntojen määrän kasvun lisäksi myös testaamista on lisätty, ylilääkäri Otto Helve THL:stä muistutti.

– Erikoissairaanhoidon kuormitus on laskenut hieman, Helve kertoi.

Tilanne on vaihdellut voimakkaasti.

Otto Helve

Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla tai tehohoidossa oli viime viikolla 153 potilasta. Viikolla 46 näissä paikoissa oli potilaita 158.

Helve painottaa, että erikoissairaanhoidossa olevien potilaiden määrät eivät ole kehittyneet tasaisesti.

– Tilanne on vaihdellut voimakkaasti.

Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimiva kansallista tehohoitoa koordinoiva toimisto on julkaissut raportin koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvasta.

Kaikkiaan epidemian alusta lähtien, tämän viikon maanantaihin mennessä, Suomessa on hoidettu teho-osastoilla yhteensä 1 238 koronapositiiviseksi varmistettua henkilöä.

– Potilaiden keski-ikä on ollut 57 vuotta, tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoi STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa torstaiaamuna.

Reinikainen nosti esille sen, että alle 40-vuotiaiden osuus on kasvanut aiempaan verrattuna merkittävästi tehohoitoa tarvinneiden joukossa syksyn aikana.

– Tämä liittyy siihen, että rokotekattavuus on ollut nuoremmissa ikäryhmissä huonompi kuin vanhemmissa.

Reinikainen vahvistaa, että selvä enemmistö tehohoitoa tarvinneista potilaista on ollut rokottamattomia.

THL:n rokotustietojen perusteella koko epidemian aikana on tähän mennessä ollut 69 henkilöä, jotka ovat tarvinneet tehohoitoa koronataudin vuoksi, vaikka heillä on ollut kahden rokoteannoksen suoja.

Lisäksi virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta puhui tiedotustilaisuudessa koronan omikron-variantista.

– Vakavuudesta on hankala sanoa mitään, tai taudinkuvasta. Vielä on liian aikaista sanoa omikron-variantin vakavuudesta.

Vapalahti painotti, että vielä tarvitaan lisää tietoa omikron-variantista.