Suomen paikallislehdet palkitsivat THL:n Antti-patsaalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on saanut Suomen paikallislehtien myöntämän vuoden 2021 Antti-patsaan tunnustukseksi paikallislehtien työn tukemisesta poikkeusaikana ajantasaisella ja alueellisella tiedolla.

Koronapandemia on koetellut kriisitiedottamisen taitoja ja rajoja. Erityisesti vuonna 2020 kansalaisten tiedonjano koronasta, sen leviämisestä ja käyttäytymisestä oli valtava.

Pandemia toi perinteisesti hyvin paikallisiin aiheisiin keskittyviin paikallislehtien toimituksiin uuden tilanteen, kun valtakunnan uutiset olivat yhtäkkiä aivan samalla tavalla erittäin paikallisia, ja ihmisillä oli suuri halu seurata uutisointia aiheesta, todetaan Uutismedian liiton tiedotteessa.

THL:lle lankesi iso vastuu nopean, ajantasaisen ja oikean tiedon välittäjänä. Se pystyi ripeästi luomaan viestintä- ja tiedotuskulttuurin, joka tuki poikkeuksellisessa tilanteessa uutismedioiden toimintaa pienistä paikallislehdistä lähtien. Tilanteessa, jossa tietoa kaivattiin, sitä myös saatiin.

THL sai suhteellisen nopeasti verkkosivuilleen runsaasti avointa dataa, jota tiedotusvälineet myös paikallisella tasolla ovat kyenneet hyödyntämään. Koronakartta-palvelusta tuli seurattu kanava kaikissa toimituksissa.

Niin sairaanhoitopiirien kuin paikallisten terveyskeskusten tiedotuslinjauksissa on valitettavasti ollut isoja eroja maan eri puolilla. THL:n rooli on siksikin korostunut tiedon jaossa samanaikaisesti kaikkialle maahan.

Vaikka THL ei ole tiedotuksen vaikeuksilta kokonaan välttynyt, se on välittänyt kaikkein kaikkiaan kuvaa avoimesta ja runsaasta tiedottamisesta.

THL:n rooli on korostunut tiedon jaossa samanaikaisesti kaikkialle maahan.

Koronatiedon kasvoiksi nousi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, tutkimusprofessori Mika Salminen, jonka asiallinen, selkeä ja rauhallinen tapa esiintyä oli uskottavaa ja omiaan rauhoittamaan kansalaisia pandemian yllättävyyden ja ennustamattomuuden keskellä, todetaan tiedotteessa.

Uutismedian liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat valtakunnallisen Antti-patsaan vuosittain Antin päivänä tunnustuksena yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt paikallislehdille tärkeitä arvoja.

Viime vuonna Antti-patsaan vastaanotti tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Valtakunnallisen Antti-patsaan lisäksi paikallislehdet ja paikallislehtien ryhmät jakavat alueillaan maakunnallisia ja paikallisia Antti-patsaita paikallislehtien hyväksi tehdystä työstä.

Antti-patsas on jaettu vuodesta 1981 lähtien. Sillä kunnioitetaan ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen (1708–1795) elämäntyötä.

Valtakunnalliset Antti-patsaat 1981–2020.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut