Asuntomessut 2023: ”Uudet naapurit lisäävät turvallisuuden tunnetta”

Raili Kankainen asuu keskellä asuntomessualueen työmaan myllerrystä, mutta odottaa innolla asuntomessualueen valmistumista ja uusia naapureita. Asuntomessut tuovat uusia naapureita lähelle ja toivottavasti myös palveluita.

Raili Kankainen katsoo asemakaavakartasta, miten oma asuinalue tulee muuttumaan. Reija Kokkola

Reija Kokkola

Asuntomessut: Kaunis punainen omakotitalo nököttää ylhäisessä yksinäisyydessään Määrlahdessa Saaristotien alkupäässä.

Sen ympärillä on nykyään autiota, jos ei lasketa kuorma-autoja, kauhakuormaajia, kaivinkoneita ja mitä lie muita.

Ihmisiä on myös huomioliiveissä, ja autoja pitkin ja poikin. Vilske kertoo siitä, että asuntomessualuetta rakennetaan täyttä häkää. Kankaisen naapurina vuokratontilla seissyt keltainen talo on poissa, ja sen paikalla näkyy paljasta kalliota ja taaempana puita.

Myös Kankaisen talon toisella sivustalla on aukeaa.

Aiemmin siellä oli pöpelikköä, hiekkainen kävelytie ja matonpesupaikka. Nyt maisemaa koristavat nuo aiemmin mainitut työkoneet, ihmiset ja autot.

Kuningattarenrannan asuntomessualuetta rakennetaan Raili Kankaisen kodin molemmin puolin. Kuvan oikeaan yläkulmaan on tarkoitus rakentaa venesatama, ulkouimala sekä kelluvia taloja. Leevi Henriksson

Kankaisen kauniiseen kotiin virtaa valoa eri suuntiin antavista ikkunoista. Ruokailutilasta näkyy merimaisema ja sen ovesta pääsee isolle terassille maisemaa ihailemaan.

Työmaakoneiden äänet eivät haittaa minua.

Raili Kankainen

– Tuohon vastapäätä tulee kelluvia taloja, ja ilmeisesti jonkinlainen maauimala, Kankainen näyttää asemakaavasta.

Muistiinpanoja on tehty asemakaavan marginaaleihin, joten vaikuttaa siltä, että Kankainen on tutkinut tulevaa ympäristöön tarkasti. Kankainen on miettinyt, millaiseksi mahtaa kotimaisema muuttua, kun kaavoitetut omakotitalot ja muu rakennuskanta pian nousee alueelle?

Aiemmin talo oli piilossa tuuhean kuusiaidan suojaamana. Nyt se on kaadettu pois kevyenväylän tieltä. Välillä hiljaiseen taloon kantautuu vaimeaa jyrinää. Ehkä kivien lastauksen ääniä? Miltä mahtaa tuntua, kun on jäänyt yksin myllerryksen keskelle? Kankainen hymyilee kysymykselle.

– Työmaakoneiden äänet eivät haittaa minua. Tosin nyt marraskuussa sähköt menivät poikki pari kertaa pitemmäksi aikaa rakennustöiden takia.

Kankainen on asunut ikänsä Loviisassa ja nähnyt kaupungin muutoksen vuosikymmenten varrella. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän asui Valkossa, joka oli tuolloin vilkas alue, kun Rauma-Repola Oy palkkasi työntekijöitä Valkoon.

Tuohon vastapäätä tulee kelluvia taloja.

Raili Kankainen
Asuntomessutyömaan ruoppauksen massojen välivarastona toimiva lieteallas kuvan oikeassa reunassa. Leevi Henriksson

Määrlahteen merenrantataloonsa Kankainen muutti vuonna 1994 Rauhalasta.

– Valkossa oli kauppojakin. Loviisan keskustassa oli paljon erikoispuoteja ja pieniä ruokakauppoja. Itsekin olen työskennellyt monissa Loviisan kaupoissa. Valkon Sistolan kauppa oli ensimmäinen työpaikkani, Kankainen muistelee.

Sittemmin pienet ruokakaupat ovat Loviisasta kadonneet, ja nyt myös tuttu Valintatalo Määrlahdesta.

Myös paikallinen pitseria on purettu, ja se on muuttanut linja-autoaseman laidalle. Kankainen pääsee Loviisan keskustaan kauppaan tuttavan kyydissä kerran viikossa.

– Eihän keskusta kaukana ole, mutta kauppaan ei oikein pääse ilman autoa. Jospa messualueen valmistuttua ja ihmisten muutettua tänne tulisi lisää myös julkista liikennettä ja muitakin palveluita. Ja ennen kaikkea työpaikkoja, hän toivoo.

Kankaista ei haittaa ajatus siitä, että messukesänä väenpaljous lompsii hänen talonsa editse. Kankainen on itsekin käynyt pari kertaa asuntomessuilla.

Myös uudet asukkaat hän toivottaa tervetulleiksi.

– Naapurit lisäävät turvallisuuden tunnetta, Kankainen toteaa.

Hän kertoo, että ihan talon viereen aletaan pian rakentaa kahta omakotitaloa.

Lähimmän talon asukkaat ovat pyytäneet tapaamista, sillä he haluavat keskustella siitä, miten lähelle he voivat rakentaa aitansa.

Samassa Kankainen näkee, että pihaan ajaa vieras pakettiauto. Sellaista ei aiemmin juuri tapahtunut.

Tulija on mittaustoimistosta. Mies haluaa mitata rakennusten tarkan sijainnin, jotta uusia taloja ei rakennettaisi liian lähelle.

Ystävällisesti hän neuvoo Kankaista soittamaan Asuntomessut-tiimille, jos jokin asia askarruttaa.

Kaupungin edustajalta Kankainen kertoo saaneensa häntä kovasti kiinnostavan asemakaavankin.

– Ihan hyvällä mielellä olen tulevaisuuden suhteen. Kiva, kun tulee uusia taloja ja asukkaita. Se piristää Määrlahtea ja toivottavasti koko Loviisaa, Kankainen hymyilee.

Loviisalainen perhe pääsee toteuttamaan unelmaansa merenrannalle – Pientä jännitystä on jo ilmassa: "Ovathan ne talojen missikisat"

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Loviisassa sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.