Portti-luokka ja Polku-malli antavat nuorille tilaisuuden opiskella peruskoulun rästit ja apua, että ammatillinen polku löytyy

Esittäytymässä on kolmikko Porvoon kaupungin perustamassa Portti-luokassa, jossa tuen ja avun saa juuri niissä asioissa ja aineissa, joissa on rästejä tai ei pääse eteenpäin. Ajan mittana ei ole lukuvuosi, vaan peruskouluopintojen rästien suorittaminen ja eteenpäin opiskeluissa pääseminen.

– Tuli turvallinen olo kun tiesin, että nyt saan sen todistuksen. 4–5 ainetta on vielä työn alla, kertoo Portti-luokalla opiskeleva Emma Kovero tyytyväisenä.

Luokkakaveri Jimi Eskelinen on tutustunut jo visuaaliseen alaan, logistiikkaan, elintarvikealaan ja kokin opintoihin. Vielä hän tutustuu lähihoitajan, turvallisuusalan sekä kasvatus- ja ohjausalan opintolinjoihin. Jospa se oma juttu löytyy. Liikkeelle lähtö on joskus tahmeaa, mutta äiti on tuonut kouluun joka päivä.

Ensimmäisenä tästä Portti-luokan joukosta saanee peruskoulun päättötodistuksen Silja Pakkanen, joka myös tutustuu työelämäharjoittelussaan kaikkiin niihin opintoaloihin, joihin voisi hakea. Hän pääsee pian peruskoulun Portista Careerian Polku-ryhmään. Ammatinvalintojen aika on yhteishaussa helmi-maaliskuussa.

Nyt on hyvä, kun on joku paikka, missä saa olla.

Sini Hattukangas.

Peruskoulunsa päättäneitä, mutta jatko-opiskelusta pudonneita ja päättötodistusta vaille jääneitä nuoria varten on Porvoossa perustettu kaksi ryhmää.

Portti-luokassa opiskellaan ysiluokalla rästiin jääneitä oppiaineita loppuun ja tähdätään päättötodistukseen niin, että nuori pääsee hakemaan jatko-opintoihin.

He, jotka valitsivat Careerian tai Praktikumin, voivat hakeutua Porvoon Polku -mallin luokalle. Siellä nuori saa apua löytääkseen oman startin, oman polkunsa ammatillisiin tai lukio-opintoihin.

Molemmat ryhmät toimivat Careerian tiloissa Ammattitie 1:ssä, siis Eestimäessä entisen Edupolin tiloissa. Ensin aloitti kaupungin Portti-luokka elokuun puolivälissä, viikkoa myöhemmin Careerian Polku-luokka. Prakticum aloittaa oman Polku-ryhmänsä ensi vuoden puolella.

Porvoon yläkouluissa on yhä enemmän nuoria, jotka tarvitsevat pienluokkaopetusta, totesivat erityisen tuen tehtäväaluerehtori Susanna Kareinen ja Linnajoen koulun rehtori Päivi Outinen selvityksessään keväällä. Elämänhallinnassa, opiskelutaidoissa ja uranvalinnassa on haasteita, ja oppilaat on tuettava polulla peruskoulusta ammatillisiin opintoihin. Jo viime keväänä arvioitiin pudokkaiden määräksi noin 30 nuorta.

Opetushallituksen rahoittama Porvoon polku -hanke vastaa myös oppivelvollisuusiän korottamiseen 18-vuoteen. Nyt opiskelija voi saada riittävän tuen ja ohjausta siirtymisvaiheessa ja uuden opiskelun alkaessa toisella asteella.

– Tämä on win-win-tilanne kaikille. Peruskouluissa on oltu ilahtuneita hankkeesta, mutta yksi kymmenen oppilaan ryhmä kaikkien Porvoon koulujen tarpeisiin ei riitä. Tarvittaisiin heti toinenkin. Tulijoita on enemmän, kuin voimme ottaa, projektipäällikkö Minna Perokorpi-Sulin sanoo.

Yläkouluissa on Pääskytiellä kolme, Linnajoella neljä ja AE-koulussa yksi pienluokka.

– Kokonaisuutta hahmotellessamme totesimme, että normaali pienluokkaopetus ei pysty tarjoamaan enää opetusta, mitä nämä nuoret tarvitsevat. Jotain siis pitää tehdä toisin. Kynnys on tässä mallissa niin matala, kuin se voi olla, toteaa Jenna Perokorpi.

Opettajien Emmi Anthónin, Antti Karhulahden ja Milla Puontin aamu alkaa Portti-luokassa tavallisesti whatsapp-viesteillä, joita lähtee parikymmentä. Aina ei jaksa herätä niin ajoissa. Nuorilta kysellään, että ”Missäs oot, mennään just puurolle. Tuu perässä!”

Nuoret ilmaantuvat vähitellen paikalle ja päivään tulee tekemistä. Viikko-ohjelmaan kuuluu peruskouluopintoja omassa tahdissa, myös liikuntaa ja oppilaitoksen kuntosali on käytettävissä. Välillä, kun ketään ei oikein huvita kirjat ja tietokoneet, tehdään vaikka mokkapaloja yhdessä, yhdistyyhän siinä kotitalous, kemia ja matikka.

Myös kuvataide on toiminut tosi tärkeänä ilmaisun ja tunteiden käsittelyn luovana välineenä. Taito- ja taideainehetken jälkeen maistuu taas vähän teoriapainotteisempi opiskelu.

– Meillä keskustellaan elämästä, valinnoista ja tehdään paljon yhdessä toimien, erityisopettaja Anthón sanoo.

Yhdessä tehdään paljon myös polkulaisten kanssa, kuten retkiä. Niitä on tehty esimerkiksi kaupungin viherkunnossapitoon ja vanhainkotiin. Yleissivistyksen lisäksi on karttunut tietoa esimerkiksi luonnosta ja työtehtävistä eri ammateissa.

Polku-luokkalainen Sini Hattukangas aloitti lukion vain todetakseen, ettei se ollut hänen juttunsa, eikä etenkään etäopiskelu.

– Nyt on hyvä, kun on joku paikka, missä saa olla. Turvallinen ja rennompi fiilis, kun on pienempi ryhmä ja voi tulla lökäreissä kouluun. Lempiaineita on sellaiset, kun voi käydä tekemässä oikeita töitä ja erilaisia juttuja – ja kuntosali.

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelut jämähtivät Väinö Parkkosella paikoilleen.

– Nyt olen saanut tehtäviä eteenpäin. Auttaa kun ei tarvitse olla etäkoulussa. Näkee muita.

Poluilta eksyvillä nuorilla voi olla vaikeuksia elämänhallinnan kanssa, haasteita perheessä tai psykiatrisia ongelmia. Yksi voi olla hakeutunut väärälle alalle, kun toinen on vetäytyjä, kenties ahdistunut nuori, joka häviää massaan: hän vain istuu paikallaan, eikä saa oikein mitään aikaan.

Kaupungilla on oppivelvollisuuslain langettama velvoite järjestää jokaiselle nuorelle ohjaus eteenpäin. Lainmuutoksen myötä myös oppilaitoksilla on aiempaa suurempi vastuu huolehtia nuorista, jotka ovat saattaen vaihdettavia tai menossa hunningolle.

Sytykkeiden antamisen lisäksi onnistuminen kysyy tietenkin myös sitä, että nuori itse leimahtaa mukaan hakemaan omia voimavarojaan ja elämänpolkuaan.

Porvoon kaupungin koulutusjohtaja Jari Kettunen toivoo, että Porvoon polku -hanke ja Portti-luokka saavat jatkoa. Projektit päättyvät kesäkuun 2022 lopussa.

– Tulokset ovat parempia kuin olisimme ikinä osanneet odottaa!

Careerian toimitusjohtaja Pasi Kankareen mukaan järkeviä ja hyviä toimintamalleja pitää kehittää, että toiminta saadaan toiselle tasolle pysyvänä toimintamallina, eikä projekteina.

– Resurssista se ei ole kiinni, se käytetään jo nyt.

Ysiltä toiselle asteelle siirtyminen on nivelvaihe, jossa pitää varmistaa myös oppilaiden oikeiden tietojen siirtyminen reaaliajassa.

– Tänä syksynä siirtyi 355 oppivelvollisuusikäistä Porvoon peruskouluista Careerian kirjoille.

Kankareen mukaan kymmenen vuoden kuluttua ei pitäisi enää olla nuoria aikuisia, joilla on käytynä vain peruskoulu.

– Ongelma on se, ettei rahoitusjärjestelmämme tunnista heitä, jotka ovat tippumassa. Jos näin käy, jokainen heistä aiheuttaa yhteiskunnalle melkoisen menoerän. Vastuuopettajalla pitäisi myös olla koko ajan ajantasainen tieto opintopisteiden kertymisestä, että hän voisi tarvittaessa puuttua tilanteen kehittymiseen. Jos nuori havaitsee, ettei hänestä välitetä, niin hän miettii, että miksi lähteä ollenkaan, kun kukaan ei välitä.

Korjattu 21.11. kello 9.12 virhe kuvatekstissä: Parkkonen ja Hattukangas opiskelevat Polku-luokalla, ei Portti-luokalla.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut