Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peurakolareiden pahin aika on nyt – Tässä ohjeet turvalliseen ajoon

Viime vuoden marraskuussa tapahtui kaikkiaan noin 2 400 hirvieläinonnettomuutta. Niistä valtaosa oli peurakolareita, joissa törmätään joko kauriiseen tai peuraan. Marraskuu on peurakolareiden pahinta aikaa, kertoo Liikenneturva tiedotteessaan.

Peurakolareita on erityisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Myös Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Kanta-Hämeessä peurakolareita sattuu runsaasti.

– Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa peurakolareiden osuus on 95 prosenttia kaikista hirvieläinonnettomuuksista. Riistakeskuksen tietojen mukaan peurakolareita tapahtuu näissä maakunnissa peräti 3 000 vuodessa, toteaa tiedotteessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

Liikenneturva muistuttaa, että ajonopeuden hidastaminen antaa kuljettajalle lisää aikaa reagoida eläimen yllättäen rynnätessä tielle. Kun turvaväli edessä ajavaan autoon on riittävä, on pelivaraa toimia, jos tämä jarruttaa äkillisesti.

– Kaasujalkaa kannattaa keventää heti, jos tekee havaintoja peuroista tai kauriista. Myös uusi kauriseläimistä varoittava merkki on syytä ottaa tosissaan, neuvoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Seitsemän kymmenestä hirvieläinonnettomuudesta ajetaan hämärällä tai pimeällä. Sen vuoksi on oltava erityisen valppaana auringonlaskun ja -nousun tunteina.

– Kun valo vähenee, kaukovaloja olisi hyvä käyttää mahdollisimman paljon. Tämä tietysti silloin, kun se on mahdollista muut tielläliikkujat huomioiden, Elovaara jatkaa.

Jos eläin juoksee tielle, on Elovaaran ohje, että sen väistämistä kannattaa yrittää eläimen takaa.

Viimeisen vuoden aikana tieliikenteessä on tapahtunut kaikkiaan noin 13 700 riistaonnettomuutta. Päivää kohden laskettuna määrä on 38.

Riistaeläinonnettomuudet ovat lisääntyneet selvästi viime vuosina, mutta nyt kasvu näyttää tasaantuneen. Kaikki onnettomuudet eivät näy tilastoissa, koska niihin päätyvät vain ne onnettomuudet, joista on tehty ilmoitus.

Lähes puolet tilastoiduista onnettomuuksista on törmäyksiä valkohäntäpeuran kanssa. Seuraavaksi eniten on törmäyksiä metsäkauriiseen.

Hirvikolareita on ollut viimeisen vuoden aikana lokakuun loppuun 1 652. Se on noin 50 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden aikana on kirjattu myös runsas kolmekymmentä törmäystä villisian kanssa.

– Peuran ja muiden isompien eläinten kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Jos onnettomuus sattuu, soitetaan hätäkeskukseen 112, josta saa apua ja ohjeita. Muuta liikennettä varoitetaan viemällä varoituskolmio asianmukaiseen paikkaan. Jos eläin on kuollut, voi sen mahdollisuuksien mukaan siirtää turvallisesti pientareelle, Ruutti neuvoo.

Suurpetoon törmätessä kannattaa odottaa viranomaisten tuloa paikalle. Tiedotteessa todetaan, että törmäys villisikaan tai suurpetoon on harvinaista.

– Jos tällainen tilanne tulee omalle kohdalle, ei autosta kannata lähteä hortoilemaan. Loukkaantunut villisika tai peto voi tulla päälle. Hätäkeskukseen soittamalla saa apua ja ohjeita tässäkin tilanteessa, Ruutti jatkaa.