Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin vähän viljelijä saa perunoista tai kananmunista – Tuottajilla meni hermo alan epäreiluuteen, myyvät protestissa kuluttajille samaan hintaan kuin kaupoille

Miltä kuulostaisi viiden kilon ämpäri perunoita eurolla tai 10 kappaletta vapaan kanan munia 50 sentillä? Tämän verran tuottajat saavat perunoista ja vapaan kanan munista, jotka maksavat kaupan hyllyssä noin viisi kertaa enemmän.

Tämän viikon keskiviikkona maataloustuotteita saa ostaa eri puolilla maata tuottajahintaan, kun maa- ja metsätaloustuottajat osoittavat mieltään teemalla "Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" Päätapahtuma on Helsingin Narinkkatorilla, mutta lisäksi tuottajat tempaisevat 11 muulla paikkakunnalla, kuten Tampereella ja Seinäjoella. Paikkakunnat ja tapahtumien ajankohdat löytyvät tietolaatikosta jutun lopusta.

Viljelijöiden protestin tarkoitus on kiinnittää huomio alan ahdinkoon. Tuottajien kulut ovat kasvaneet nopeasti, mutta heidän tuotteistaan samaa hinta ei ole noussut. Kuluvan vuoden aikana vauhdilla ovat nousseet muun muassa lannoitteiden, rehujen, sähkön ja polttonesteiden hinnat. Seurauksena on maatalouden vakava talouskriisi, kerrotaan tapahtuman sivuilla.

Päätapahtumassa Narinkkatorilla on kaupan perunoita ja kananmunia alussa mainituilla hinnoilla. Lisäksi tuottajat tarjoilevat lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä. Muilla paikkakunnilla voi olla tarjolla eri tuotteet.

Halutessaan kuluttaja voi maksaa tuotteista myös enemmän, reiluna pitämänsä tuottajahinnan. Tapahtumassa kerätään adressia kotimaisen ruoantuotannon puolesta ja osallistua voi myös peukuttamalla tapahtumasivua ja päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

Tapahtumassa on tuotteiden myynnin lisäksi muun muassa paneelikeskustelu, jossa ovat mukana tuottajien, teollisuuden, kaupan ja kuluttajien edustajat. Aiheena on tuottajien vaikea tilanne. Paneelikeskustelu on 17. marraskuuta kello 11.45–12.15.

Tapahtuman järjestää Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, joka on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestö.