Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolarajoituksia jatketaan, koronapassi laajempaan käyttöön, linjaa hallitus

Ravintolarajoituksia jatketaan, vaikka keskiviikkona saavutettiin 80 prosentin rokotuskattavuus. Lisäksi edelleen valmistellaan koronapassin käytön laajentamista ja selvitetään, onko koronapassin käyttö työpaikoilla mahdollista, linjasi hallitus eilen.

Nykyiset ravintolarajoitukset ovat voimassa ensi maanantaihin saakka. Tautitilanteen vuoksi hallitus näkee, että niitä ei voida purkaa.

Rajoitukset perustuvat jatkossa alueen tautitilanteeseen ja riskeihin alueella. Marraskuun puolivälistä lähtien eivät ole enää käytössä luokittelut perus,- kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueisiin. Alueet päättävät tautitilanteen mukaan, mitä suosituksia ja rajoituksia tarvitaan koronaepidemian hillitsemiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää edelleen parhaillaan mahdollisuutta valmistella määräaikaista tartuntatautilain muutosta. Se koskisi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden koronarokotussuojaa eli rokottamista.

Hallitus otti eilen kantaa myös koronapassiin. Se kannattaa koronapassin käytön laajentamista. Nyt se on käytössä alueilla, joilla rajoitukset ovat voimassa.

Selvittelyn alla on myös mahdollisuus käyttää koronapassia työpaikoilla.

Hallituksessa keskusteltiin lisäksi valtakunnallisen hätäjarrumekanismin käytön periaatteista. Se voitaisiin ottaa käyttöön, jos epidemiatilanne heikkenee yllättävästi ja erittäin vakavasti, eikä sitä kyetä hallitsemaan laajasti käyttöönotetuilla alueellisilla toimilla.

Hätäjarrumekanismia ei eilen päätetty ottaa käyttöön.

Hallitus esittää myös tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaolon jatkamista pääosin entisellään ensi kesäkuun loppuun saakka. Ne ovat eduskunnan päätöksellä voimassa vuoden vaihteeseen asti.

Säädökset koskevat muun muassa terveysturvallista maahantuloa, koronavilkkua, tilojen ja toimintojen rajoittamista tartuntojen leviämisen estämiseksi sekä koronapassia.