Lucia | Sandi Bengts ehdolla Suomen Luciaksi 2021

Loviisa on Sandi Bengtsille rakas kesäkaupunki, jossa viettää vapaa-aikaansa, ja jossa ystävät ja sukulaiset asuvat.

Tänä vuonna Suomen Lucian tittelistä kilpailee Sandi Bengts, 20, jolla on vahva side Loviisaan. Nuori kaunotar asuu Helsingin Punavuoressa, mutta hänellä on Loviisassa paljon läheisiä sukulaisia ja ystäviä.

Erityisesti kesäisin Sandi on tykännyt viettää aikaa Plagenin uimarannalla ja sen läheisyydessä. Hän myös pyöräilee paljon.

– Molemmat vanhempani ovat loviisalaisia. Olen viettänyt koko ikäni paljon aikaa Loviisassa. Oikeastaan kaikki lomat ja usein myös viikonloput. Loviisa on minulle tärkeä paikka, Sandi kertoo.

Lapsuudessaan hän viihtyi Valkossa, jossa isänäiti, Pirkko Jormanainen piti kioskia. Ja kioskillahan myytiin karkkia! Karkkitarjoilu tietenkin kelpasi pikku-Sandille.

– Syntymäpäiviänikin vietettiin kioskilla, Sandi hymyilee.

Käydessään Loviisassa hän tapaa sukulaisiaan ja ystäviään. Serkuilleen hän kuvailee olevansa vähän kuin isosisko, jota odotetaan kylään. Sandi on viettänyt paljon aikaa myös äidinäitinsä Merita Bengtsin eli mummun luona.

Sandin äiti Jacita Bengts on töissä lentoyhtiössä, joten Sandi pääsi lapsena mummulle kylään usein, kun äiti oli reissussa.

– Sandin serkut kyselivät aina, että milloin Sandi tulee. Vaikka ikäeroa oli nelisen vuotta, he leikkivät mielellään yhdessä, Merita muistelee.

Hänestä on mukavaa, että Sandi soittaa hänelle usein. Jos mieltä jokin asia askarruttaa, Merita neuvoo parhaansa mukaan. Hänestä tuntuu, että nuori nainen ottaa hyvin vastaan mummun ohjeet.

– Kun Sandi tulee Loviisaan, hän tekee aina löytöjä Suurkirppikseltä ja joskus toriltakin. Sandi pitää kierrätystä tärkeänä, ja hän on hyvin eläinrakas, Merita kuvailee tyttärentytärtään.

Lucia-perinne on vahva Loviisassa ja muissa ruotsinkielisissä kaupungeissa.

Ruotsalaiset omivat Lucia-juhlan 1700-luvulla, jonka jälkeen perinne siirtyi suomenruotsalaiseen kulttuuriin 1900-luvulla.

Legenda Luciasta on suorastaan hyytävä. Sisilialainen nuori nainen, Lucia, ei suostunut aatelisperheen pojan vaimoksi, koska hän halusi seurata Kristusta.

Niinpä hänet murhattiin kristittyjen vainoissa 300-luvulla. Legendan mukaan Lucia halusi lahjoittaa myötäjäisensä hyväntekeväisyyteen. Samoilla jäljillä ovat myös nyky-Luciat.

– Äänestämällä voi osallistua hyväntekeväisyyskeräykseen. Tuotot ohjataan lapsiperheiden ja väkivaltaa kohdanneiden naisten hyväksi. Keräys on Lucia-perinteelle hyvin tärkeä, Sandi painottaa.

Hänelle itselleen Lucia-juhla on ollut aina inspiroiva tapahtuma. Sandi on ollut vuosien varrella Helsingin Senaatintorilla seuraamassa, kuinka kruunattu Lucia astelee kirkon rappuja alas.

– Haluaisin itse olla tuollainen esikuva muille, hän hymyilee.

Lucia-äänestys päättyy 24.11., jolloin saadaan tietää, kuka saa kynttiläkruunun kutreilleen. Lucia-esittelyssä Sandi kuvailee itseään rakkaudelliseksi, turvalliseksi ihmiseksi, jota on helppo lähestyä. Nimi Lucia tulee latinan kielestä lux, joka tarkoittaa valoa.

– Lucian tärkein tehtävä on tuoda valoa ja iloa pimeään vuodenaikaan. Lucia-ehdokkaat tulevat esiintymään todella monissa tilaisuuksissa. Laulamme presidentille ja käymme vanhusten palvelukodeissa. Myös lapsia Luciat kiinnostavat, Sandi sanoo.

Hymyileväinen Sandi olisi varmasti valoisa Lucia, ja kaiken lisäksi hän on hyvin musikaalinen. Lahjakas nuori nainen soittaa kitaraa ja laulaa.

– Myös sisustusarkkitehdin ja näyttelijän opinnot ovat haaveissa, hän kertoo.

Luciasta

Lucian päivää vietetään vuosittain 13. joulukuuta, jota pidetään Lucian kuolinpäivänä. Muistopäivä kuului alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi Lucia valon tuojana sopi hyvin päivän merkkihenkilöksi.

Myös Loviisassa vietetään Lucian päivää 13.12., jolloin Loviisan seudun Luciaksi valittava esiintyy raatihuoneen parvekkeella ja kiertää kulkueessa torin ympäri, jonka jälkeen kulkue jatkuu Loviisan kirkkoon.

Loviisan Lucia-tapahtuman järjestelyistä vastaa Nya Östis sekä SPR:n Loviisanseudun osasto ja Östra Nylands ungdomförbundja Agricola svenska församling.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut