Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenlaisesta työskentelytavasta lisätehoa sote-keskuksiin? – Super: näin palvelut paranisivat

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ehdottaa uudenlaisen tiimityömallin laajamittaista käyttöönottoa sosiaali- ja terveyskeskuksissa, jotta palvelut toimisivat entistä paremmin.

Kyseessä on lääkärin ja lähihoitajan sisältävä työparimalli, jossa hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti lähihoitajan osaamista, Super tiedottaa.

Missä asioissa lähihoitajat sitten voivat ylipäätään helpottaa lääkäreiden työtä?

Tehtäviä, joissa lähihoitajat voivat helpottaa lääkäreiden työtä ovat esimerkiksi toimenpiteissä avustaminen, lääkitystietojen tarkistaminen reseptikeskuksesta ja työhuoneen varusteluun liittyvät asiat, Super tiedottaa.

Hoitajaliitto lisää tätä listaa jatkamalla, että lähihoitajien työhön voi kuulua asiakkaiden ja potilaiden valmistelu lääkärin vastaanotolle ja jatkohoidon ohjaus sekä sosiaalipuolen palveluohjaus.

Lääkäri-lähihoitaja-työparimallin lisäksi lähihoitajat voivat perusterveydenhuollon yksiköissä osallistua hoidon tarpeen arviointiin itsenäisillä hoitajavastaanotoilla tai osana moniammatillisia tiimejä.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola korostaa liiton tiedotteessa sitä, että oikeutta hoidon tarpeen arviointiin ei saisi perusteettomasti rajata ja vaikeuttaa asiakkaan hoitoon pääsyn oikea-aikaisuutta.

– Se on kustannusvaikuttava ja toimiva tiimityömalli, joka vastaa ikääntyvän väestön palvelutarpeeseen sekä oikea-aikaiseen diagnosointiin ja helpottaa alan työvoimapulaa.

– Osaavan henkilöstön riittävyys ja saatavuus on turvattava tulevaisuuden sote-keskuksissa, eikä saatavuutta saa tietoisesti vaarantaa epätarkoituksenmukaisilla henkilöstöratkaisuilla, Paavola kertoo Superin tiedotteessa.

Selvitysten perusteella tiedetään, että terveyskeskuslääkärin työajasta keskimäärin yksi työpäivä viikossa kuluu muuhun kuin lääkärin työhön. Asiakkaat ovat usein iäkkäitä, jolloin heidän kanssaan kuluu paljon aikaa, Super tiedottaa.