Loviisan Yrittäjät ry 70 vuotta | Yrittäjien Pentikäinen: "Työntekijöiden sairausajan kustannus kohtuuton pienyrittäjille"

WD Steelworks Oy on vuoden 2021 yrittäjä. LWT-päiville Tahto-palkinto.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan työntekijöiden sairausajan palkanmaksua pitää uudistaa niin, ettei kustannustaakka lankea nykyisellä kohtuuttomalla tavalla pienen yrittäjän harteille.

– Myös työpaikkasopimista pitää edistää niin, että se on mahdollista kaikissa yrityksissä yhdessä sopien, Pentikäinen esitti.

Loviisan yrittäjien 70-vuotisjuhlassa lauantaina puhunut Pentikäinen oli huolissaan myös Suomen velkaantumistahdista.

– Tarvitsemme toimia velkaantumisen taittamiseksi. Julkinen velkamme on runsaat 160 miljardia euroa. Korona on ollut peruste lisätä velkaa, mutta kun kriisi on ohi, velkaa pitää vähentää.

– Nähty kriisi ei ole viimeinen. Uusia on tulossa. Emme vain tiedä, milloin ja millä voimalla. Mutta sen tiedämme, että kriisin voittaminen on vaikeampaa valtava velkareppu selässä, Pentikäinen totesi..

Pentikäisen mukaan yksi tulevan kriisin lähde on ilmastomuutos, jonka torjuminen nousee väistämättä kasvavalla voimalla agendalle.

– Se koskee jokaista yritystä ja jokaista meitä. Jotta lapsillamme ja lastenlapsillammekin, on elämälle hyvät edellytykset, toimia tarvitaan. Ne eivät onnistu, jos yrittäjät ja yritykset eivät ole mukana torjumassa ilmastomuutosta, Pentikäinen muistutti juhlayleisöä Loviisan Seurahuoneella.

Suomen lisähaaste on Pentikäisen mukaan myös väestön ikääntyminen, joka lisää hoivamenoja väistämättä.

– Entistä harvempi työssä käyvä pitää huolta entistä useammasta ansaituille eläkepäiville jääneistä. Siksi on välttämätöntä saada työllisyysastetta ylös ja lisää työperäistä maahanmuuttoa. Esimerkiksi hoitajamitoitus on kuollut kirjain, jos ja kun ei ole hoitajia sitä toteuttamaan, Pentikäinen arvioi.

– Maahanmuuton lisäksi tarvitsemme työllisyystoimia. Työttömyysturvaa pitää uudistaa niin, että työtä kannattaa aina tehdä ja ottaa vastaan. Oppisopimuskoulutusta pitää uudistaa niin, että se on houkutteleva vaihtoehto pienellekin yritykselle, koska se on erinomainen väline kouluttaa ihmisiä työelämän tarpeisiin.

Suomen Yrittäjien Pentikäinen arvioi, että kilpailutukset ovat lopulta hyväksi yritykselle, taloudelle ja yhteiskunnalle. Sen sijaan julkisen liiketoiminnan hän arvioi olevan vahingollista sekä yhteiskunnalle että yrityksille.

– Tarvitsemme myös lisää kilpailua, koska se tuo tehoa, laatua ja kehitystä, ja sen kautta syntyy hyvinvointia. Yrittäjä tietää, että kilpailu tekee joskus kipeää, mutta lopulta se vahvistaa yrityksiä, taloutta ja yhteiskuntaa.

– Erityisen tärkeä on saada julkinen liiketoiminta kuriin, koska se syö veronmaksajien resursseja ja vie tilaa yritysten kasvulta, Pentikäinen painotti.

Loviisan Yrittäjät ry:n 70-vuotisjuhlassa Loviisan vuoden 2021 yrittäjäksi valittiin Loviisan Valkossa toimiva WD Steelworks Oy ja sen yrittäjät Daniel Tikander ja Wille Törnqvist. Vuoden 2021 Tahto-palkinnon sai Loviisan Wanhat Talot, jonka palkinnon vastaanotti LWT-tapahtuman puheenjohtaja Nina Wiklund.

Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut