80 prosentin rokotuskattavyys ylittynee huomenna – "Koronapotilaita keväälläkin erikoissairaanhoidossa"

Suomessa saavutetaan 80 prosentin rokotuskattavuus todennäköisesti huomenna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve kuitenkin muistuttaa, että se ei näy missään.

– Tämänkin jälkeen rokottamattomilla on todella korkeita ilmaantuvuuslukuja ja rokottamattomat rasittavat erikoissairaanhoitoa. Tämä tilanne tulee jatkumaan, sanoo Helve.

Tavoitteena, että rokotekattavuus saadaan tätä korkeammaksi.

– Jatkossakin tulee varmasti tulee olemaan epidemia-aaltoja. Koronapandemia vaikuttaa myös tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kuormitukseen. Sillä tulee olla valmius ottaa vastaan potilaita. Keväälläkin erikoissairaanhoidossa tulee olemaan koronapotilaita, arvioi Helve.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo, että 80 prosentin rokotuskattavuus on vain luku.

Viime viikkoina koronataudin kokonaiskuva on ollut hänen mukaansa sama. Tautitapausten määrä ei ole kasvanut merkittävästi.

– Rokotukset ovat voimakkaasti jarruttaneet epidemiaa, mutta niillä ei ole voinut lopettaa sitä. Rokottamattomien keskuudessa tautimäärät ovat nousseet korkeammiksi kuin alkusyksystä arvelimme. Sen vuoksi rokotuskattavuuden nousu on tärkeää, korostaa Voipio-Pulkki.

– Asiantuntijat arvioivat, että koronavirus jää pysyvästi kiertämään maailmaa virusryppään mukana. Täydellistä paluuta siihen entiseen, joka meillä oli ennen pandemiaa, ei taida olla tulossa, sanoo Voipio-Pulkki.

THL: Lasten rokottamisesta ei vielä päätöstä

Rokottamattomat joutuneet koronan vuoksi erikoissairaanhoitoon 15 kertaa useammin kuin kaksi kertaa rokotetut – "Pikkujoulujakin ajatellen suosittelen ottamaan rokotuksen"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut