Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loviisaan kokoontui joukko ihmisiä, joita yhdistää intohimo teehen

Teeaiheisessa illassa kuultiin asiantuntijaluento teen historiasta. Ensin teen ystävät saivat kuitenkin tutustua Riitta Nelimarkan Bongan linnan taiteeseen sekä hänen työtiloihinsa.

Sen jälkeen ilta jatkui tee- ja juustotarjoilulla Bistro & Butik Kronanissa.

Illan aikana tarjottiin kaikkiaan neljää teelaatua. Teetarjoilusta vastasi helsinkiläisen teehuone Demmers Teehausin pitäjä Kirsi Pullinen, ja juustot oli valittu Kronanin valikoimasta.

– Tumma ja vahva itäfriisiläinen tee sopii hyvin rasvaisten juustojen kanssa. Sen tanniini leikkaa sopivasti juuston makua. Tämä kyseinen teelaatu oli jo 1600-luvulla kauppapoliittisesti tärkeä tuote, Pullinen kertoi kaadellessaan kuumaa juomaa kuppeihin.

Kronanin omistaja Mia Heijnsbroek-Wirén kertoi, että idea teen ottamisesta Kronanin valikoimiin syntyi noin vuosi sitten, kun Teen Ystävät ry:n varapuheenjohtaja Katriina Jordan-Westermark otti yhteyttä, ja kyseli, kiinnostaisiko Kronanin puotimyyntiä juustojen ja suklaan lisäksi myös teelaadut.

– Jordan-Westermark esitteli minulle Demmers Teehausin tuotteet, ja siitä lähtien olemme tilanneet Pulliselta teemme. Meillä on nyt myynnissä neljä omaa teelaatua, Heijnsbroek-Wirén kertoi.

Teessä kiehtoo sen monipuolisuus.

Katriina Jordan-Westermark

Jordan-Westermark viihtyy Loviisassa vapaa-ajan asunnollaan, joten siksi hän mietti teekulttuurin kehittämisen aloittamista myös Loviisassa. Näin järjestyi ”taidetta ja teetä” -kumppanuusilta Kronanissa.

Hän on toiminut Teen Ystävät ry:n varapuheenjohtajana puolisentoista vuotta.

– Yhdistyksen tavoite on edistää teekulttuurin tunnettuutta Suomessa. Jokainen on hyvän teen arvoinen, kuuluu sloganimme.

Hän itse on viehtynyt teen makujen moninaiseen ja mielenkiintoiseen maailmaan. Erilaisia teelaatuja on valtavasti.

Hän totesi, että jokainen teekupillinen tai haudutuskerta voi olla uusi kokemus. Hetken mietittyään Jordan-Westermark kertoi itse olevansa mustan teen ystävä.

– Kyllä, ehdottomasti. Toisin kuin kahvissa, teessä kiehtoo sen monipuolisuus. Teelaadun valintaan voivat vaikuttaa vuodenaika tai vuorokauden aika, mieliala tai seura.

Illan ”päätähti” eli helsinkiläinen teekirjailija, -asiantuntija ja -valokuvaaja Pekka Nihtinen oli Loviisassa ensimmäistä kertaa.

Hänestä oli ilahduttavaa, että Loviisassakin on alettu edistää teen ilosanomaa. Valtakunnallisesti sekä maailmalla tee on nostanut arvoaan.

Nihtinen muisteli olleensa sukunsa outolapsi, joka halusi juoda teetä kahvin sijasta.

– Kyllä minä kahviakin juon, mutta tee on paljon monipuolisempi juoma. Sen värimaailma, siihen liittyvä estetiikka, esineistö ja historia ovat hyvin kiinnostavia. Lisäksi teen ja teehen liittyvien esineiden valokuvaaminen on melkeinpä parempaa kuin itse teen juominen, hän naurahti.

Nihtinen on julkaissut vuonna 2004 perinpohjaisesti teetä ja teen historiaa käsittelevän tietokirjan Kiinalainen teekirja. Silloin se sai paljon mediahuomiota lehtien lisäksi myös radiossa ja tv:ssä. Teoksesta on otettu jo neljä painosta, sillä sen tarina tai tiedot eivät vanhene. Luennossaan Loviisan teeillassa hän kävi luonnollisesti läpi teoksensa teemoja.

– Olipa hienoa päästä taas luennoimaan teestä pitkän koronatauon jälkeen. Tästä aiheesta voisi pitää kokonaisen luentosarjan. Ensi vuonna julkaisen uuden kirjan venäläisestä teestä, hän kertoi.