Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoilija, tiedätkö tämän säännön vilkun käytöstä? – Joka neljäs ei sitä noudata

Liikenneturvan seurantojen mukaan vilkun käytössä on petrattavaa erityisesti liikenneympyrästä poistuttaessa. Vain kolme neljästä kuljettajasta vilkuttaa sieltä pois ajaessaan. Risteyksessä kääntyessään 85 prosenttia autoilijoista käyttää vilkkua, kertoo Liikenneturva tiedotteessaan.

Liikenneympyrässä vilkun käyttö on tiedotteen mukaan ollut vuodesta toiseen heikompaa kuin risteyksessä käännyttäessä.

– Liikenneympyrä ei tilanteena poikkea mitenkään muista risteyksistä. Aikeesta muuttaa ajosuuntaa kerrotaan muille näyttämällä vilkkua, toteaa tiedotteessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen.

Nieminen muistuttaa, että kuljettajan on näytettävä suuntamerkkiä käännyttäessä, vaihdettaessa kaistaa, lähdettäessä liikkeelle tien reunasta, siirryttäessä sivusuunnassa ja myös liikenneympyrästä poistuttaessa.

– Suuntamerkillä kerrotaan muille liikkujille omista aikeista ja annetaan toisille aikaa ja tilaa toimia. Sen käyttö voi säästää myös turhilta jarrutteluilta sekä vaaratilanteilta.

Nieminen neuvoo, että vilkku tulee laittaa päälle hyvissä ajoin. Sitä tulee näyttää koko kääntymisen ajan.

Suuntamerkin käyttö voi säästää turhilta jarrutteluilta ja vaaratilanteilta.

Liikenneturvan seurannan mukaan pyöräilijöistä reilu kymmenesosa näytti kääntyessään suuntamerkkiä. Viime kevään kyselyssä peräti 86 prosenttia kuitenkin tiesi, että pyöräilijänkin tulee näyttää suuntamerkkiä.

– Pyöräilijänä suuntamerkin voi näyttää kädellä tai sitten voi käyttää kypärään tai polkupyörään asennettavia vilkkuja, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.