Rattijuopot syyllisiä yli joka kolmanteen kuolonkolariin, useimmiten kuolivat itse – Näitä aineita päihdekuskit yleisimmin ottaneet

Kuvituskuva. Päihdekuskeista noin kolme neljästä oli juonut alkoholia. Sirpa Repo

Sirpa Repo

Päihtyneet kuskit aiheuttivat yli kolmanneksen kuolemaan johtaneista onnettomuuksista vuosina 2015–2019, tiedottaa Onnettomuustietoinstituutti (OTI). He aiheuttivat viiden vuoden aikana yhteensä 281 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Niissä kuoli kaikkiaan 324 henkilöä.

Kuolleista suurin osa oli päihtyneitä kuljettajia tai heidän matkustajiaan. Onnettomuuksissa kuoli toisena osapuolena olleita kuljettajia tai matkustajia 21, neljä jalankulkijaa ja yksi polkupyöräilijä.

Tiedot perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkintoihin.

Onnettomuuksia pahensivat monissa tapauksissa suuri ylinopeus, ajaminen ilman turvavyötä tai kypärää.

Reilua ylinopeutta, nopeusrajoituksen ylitys vähintään 30 kilometriä tunnissa, ajoi rattijuopoista lähes puolet ja huumekuskeista 43 prosenttia. Lisäksi vain noin kolmannes kuljettajista käytti turvavyötä tai asianmukaisesti kiinnitettyä kypärää.

Tutkijalautakuntien tietojen mukaan päihdekuljettajista monet olivat jääneet rattijuopumuksesta kiinni jo aiemmin. Alkoholia nauttineista kuljettajista 36 prosenttia ja huumekuskeista yli puolet oli kärähtänyt rattijuopumuksesta ainakin kerran onnettomuutta edeltäneiden viiden vuoden aikana.

– Päihtyneenä ajamiseen ja kuljettajan päihdeongelmaan pitäisi pystyä puuttumaan riittävän voimakkain keinoin viimeistään ensimmäisestä kiinni jäämisestä, jotta uusimiskierrettä ja pahimmillaan onnettomuuksia ei pääsisi syntymään, sanoo tiedotteessa Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Päihtyneistä kuljettajista suurin osa (73 prosenttia) oli käyttänyt alkoholia, 27 prosenttia oli käyttänyt huumausaineita ja 31 prosenttia ajokykyyn mahdollisesti vaikuttanutta lääkeainetta. Joka neljäs oli ottanut useaa päihdettä.

Alkoholia juoneet onnettomuuden aiheuttaneet kuljettajat olivat yleensä voimakkaasti humalassa. Suurimmalla osalla, kolmella neljästä kuskista, veren alkoholipitoisuus ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan eli 1,2 promillea.

Vuosina 2015–2019 seitsemän päihtynyttä polkupyöräilijää ja 21 päihtynyttä jalankulkijaa kuoli onnettomuuksissa, joissa ajoneuvon kuljettaja oli selvin päin. Lisäksi kahdeksan päihtynyttä polkupyöräilijää menehtyi yksittäisonnettomuudessa, kuten kumoon ajossa tai esteeseen törmätessä.

Tiedotteen mukaan vuosina 2015–2019 liikenteessä kuoli yhteensä 86 pyöräilijää ja 118 jalankulkijaa. Molemmissa ryhmissä joka viides oli päihtynyt. Heistä 94 prosentilla veren alkoholipitoisuus oli vähintään 1,2 promillea.

Onnettomuustietoinstituutti

Päihderaportti 2015–2019

Onnettomuustietoinstituutin tuottama päihderaportti perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkintoihin vuosilta 2015–2019.

Tutkijalautakunnat tutkivat kaikki kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet Suomessa.

Seurantajaksolla moottoriajoneuvo-onnettomuuksia tutkittiin kaikkiaan 788, joista kuljettajien päihdetiedot ovat tiedossa 748 tapauksessa. Päihtyneellä tarkoitetaan kuljettajaa, jolla on veressään alkoholia, huumausainetta tai ajokykyyn mahdollisesti vaikuttanutta lääkeainetta.

Päihderaportti ei sisällä kuljettajan sairauskohtauksesta aiheutuneita onnettomuuksia.

Karu raportti kuolemista liikenteessä: rattijuopoille riittää alkoholi, huumekuskit ovat usein sekakäyttäjiä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.