Vihjailua, kourimista... Yle: Pelastusalan naiset joutuvat sietämään seksuaalista häirintää, vähättelyä ja jopa naisvihaa – "Kähmijä-ehdottelijat ovat meidän esimiehiä"

Kuvituskuva. Risto Aalto/Arkisto

Minna Harmaala

Pelastusalalla työskentelevät naiset joutuvat usein kohtaamaan seksuaalista häirintää työyhteisön sisällä, kertoo Yle selvitykseensä perustuen.

Selvityksessään Yle haastatteli 21:tä pelastusalan nykyistä tai entistä työntekijää. Haastateltavien työpaikat ovat olleet joko pelastustoimessa tai ensihoidossa.

Haastateltavien mukaan pelastusalan työkulttuuriin liittyy vahvasti seksuaalinen häirintä, naisten vähättely ja jopa avoin naisviha. Pahimmillaan naistyöntekijät ovat joutuneet kuuntelemaan työnsä aliarviointia ja seksuaalissävytteistä ehdottelua Ylen mukaan vuosikausia.

Haastateltavien mukaan naiset joutuvat pelastusalalla sietämään jatkuvasti sopimattomia kommentteja, ehdotteluita ja vihjailuja. Työtoverit myös koskettelevat heitä, kourivat ja tulevat liian lähelle niin työpaikalla kuin seminaareissa ja illanvietoissakin.

Haastateltavat kokevat, että häirintään ei puututa.

– Nämä tällaiset kähmijä-ehdottelijat ovat meidän esimiehiä, eräs haastateltava sanoo jutussa.

Myös sosiaalisen median palvelu Instagramissa olevalla Emergencyservicestoo-tilillä on toista sataa nimetöntä kertomusta muun muassa pelastustoimessa tapahtuneesta sanallisesta häirinnästä, ahdistelusta ja jopa raiskauksista. Tili on perustettu elokuussa.

Toisessa Ylen jutussa pelastusalan ylin johto ja järjestöt tuomitsevat seksuaalisen häirinnän.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.