Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 50-vuotiaat eroavat entistä useammin – Nämä ovat yleisimmät riidan aiheet

Parisuhde on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa onnelliseen ikääntymiseen. Se on ehkä jopa kaikkein tärkein tekijä. Yhä useampi yli 50-vuotias elää parisuhteessa.

Pitkiä liittoja on yhä enemmän ja leskien osuus on selvästi pienentynyt. Kun koko väestössä avioeronneisuus on pysynyt suunnilleen samalla tasolla, yli 50-vuotiaat eroavat ja muodostavat uusia suhteita aiempaa vilkkaampaan tahtiin.

Tulokset selviävät Väestöliiton vuoden 2021 Perhebarometristä Vanhenee kuin hyvä viini – Yli 50-vuotiaiden parisuhteet Suomessa.

Väestöliiton tiedotteessa kerrotaan, että parisuhteessa elävät kokevat terveytensä paremmaksi. He ovat yleensä tyytyväisempiä elämäänsä kuin ihmiset, jotka eivät elä parisuhteessa.

Perhebarometrin mukaan parisuhteissa elävät ovat ylipäätään tyytyväisiä parisuhteisiinsa, vaikka riitely on hyvin yleistä. Tyytyväisimpiä ollaan keskinäiseen rakkauteen ja tyytymättömimpiä fyysisen läheisyyden määrään.

Yleisimpiä riidanaiheita ovat seksi ja arkiset asiat, kuten raha tai kotityöt.

Naiset ovat tyytymättömämpiä parisuhteeseensa kuin miehet. Naiset myös kokevat miehiä useammin, että riitely parisuhteessa on yleisempää.

Ensimmäisessä merkityksellisessä parisuhteessaan olevat ovat muita tyytyväisempiä.

– Tutkimusta ikääntyvien parisuhteiden muutoksista ja siitä, miten ne vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja muihin perhesuhteisiin on aikaisemmin ollut hämmästyttävän vähän. Tuloksemme osoittavat, miten tärkeä toimiva parisuhde on myös ikääntyvien onnellisuudelle ja terveydelle, toteaa tiedotteessa Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch.

Hänen mukaansa esimerkiksi isovanhemmuus voi olla onnellisuutta ja hyvinvointia tasapainottava tekijä, jos parisuhde on vaikea tai sitä ei ole.

Rotkirch johtaa Suomen Akatemian LoveAge-tutkimushanketta ikääntyneiden parisuhteista.