Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loviisan valtuusto | Veroprosentti jäi pöydälle - arviointikertomuksen vastineesta useita äänestyksiä

Kolmatta kertaa kokoontunut Loviisan uusi valtuusto halusi lisää tietoa kaupungin taloudesta ja siirsi veropäätökset marraskuun kokoukseen.

Kokouksen aluksi RKP:n Agneta Alm esitti ryhmänsä nimissä, että päätökset veroprosenteista siirretään marraskuun kokoukseen.

– Valtuusto on hyvin tuore, nyt vasta kolmas kokous. Suuri kuva kaupungin taloudesta on vielä epäselvä monille meistä. Seuraavien viikkojen aikana tulemme saamaan runsaasti tietoa seminaarien ja iltakoulun muodossa.

– Tulevina vuosina tarvitaan suuri määrä talouskuria. Tässä ei ole mitään dramatiikkaa, vaan tarvitaan lisää informaatiota, Alm perusteli.

SDP:n Satu Hämäläinen kannatti Almin esitystä, joka hyväksyttiin yksimielisesti. Seuraava kokous päätettiin aikaistaa pidettäväksi 16.11.

Valtuusto päätti pitää kiinteistöveroprosentit ennallaan.

Särmikkäin maratonkeskustelu syntyi kaupunginhallituksen vastineesta arviointikertomukseen 2020. Ruotimisen aloitti SDP:n varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan entinen puheenjohtaja Pertti Lohenoja, joka kertoi siihen liitetystä "liikennevalotaulukosta", jossa kehityskohde on aluksi merkitty punaiseksi, ja kun viranhaltijat ilmoittavat, että ovat ottaneet asian käsiteltäväksi ja valmisteltavaksi, niin väri muuttuu keltaiseksi.

– Väri pysyy keltaisena kunnes valtuusto toteaa, että kehityskohde on saatu maaliin, ja siitä on konkreettista näyttöä, jolloin se muuttuu vihreäksi ja valtuuston päätöksella poistuu listalta, Lohenoja opasti.

Lohenoja oli monilta osin eri mieltä esityksen oikeista väreistä. Vihreiksi oli hänen mukaansa merkitty monia kehityskohteita, jotka ovat vielä kesken ja vailla konkretiaa. Hän esitti useiden kohteiden palauttamista keltaiseksi. Ryhmätoveri Laura Hyppölä kannatti Lohenojan esityksiä.

Vihreitten uusi valtuutettu Hanna Hurtta jatkoi kritiikkiä.

– Vuoden 2020 arviointikertomuksen kehittämiskohdetaulukossa on mainittu kehityskohteena ”Loviisan tulee omalta osaltaan ryhtyä Suomen ilmastolain edellyttämiin toimiin”. Tähän vastataan kommentilla, että Loviisan kaupunki on sitoutunut ilmastonmuutoksen estämiseen, että pienempiä tekoja tehdään ja ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä harkitaan jatkuvasti.

– Miten tämä sitoutuminen näkyy? Miten näkyy ilmastonmuutokseen vaikuttavien tekijöiden harkinta? Näkyykö se kyläkoulujen kohtaloista päätettäessä? Näkyykö se ruoppauksista päätettäessä, entä uutta kaupunginosaa rakentaessa?, tivasi vihreitten Hanna Hurtta.

Pienet teot eivät hänen mukaansa enää riitä, vaan on otettava käyttöön kaikkien päätösten ilmastovaikutusten arvioiminen.

– Odotan, että uuden kaupungin strategian valmistelun yhteydessä asetamme myös kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, Hurtta esitti.

– Taulukossa sanotaan, että ilmasto-ohjelman selvittelytyöhön ja toimintasuunnitelman laadintaan ryhdytään, mutta ei ole ryhdytty, esitän liikennevalon muuttamista keltaisesta punaiseksi, Hurtta esitti.

Jyrkimpään kritiikkiin yltyi vihreitten Timo Raivio, joka vihjaili jopa rikosvastuusta kaupungin verkkosivuilta puuttuvien vastuuhenkilöiden nimien takia. Hän esitti useita kehityskohteita merkittäväksi punaisella. Hurtta kannatti Raiviota ja Raivio Hurttaa.

Muutosesityksiä väreistä tehtiin lopulta kahdeksan, joista kaikista äänestettiin kahdeksan minuutin neuvottelutauon jälkeen. Kaikki muutosesitykset hylättiin selkein numeroin. Kokouksessa hyväksyttiin myös vastaukset useisiin valtuusto- ja kuntalaisaloitteisiin.