Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Selittyy ainoastaan palvelujen saatavuuden selvällä heikkenemisellä” – Lääkäriliitto vaatii uusia päättäjiä tekemään korjausliikkeitä lääkärikäyntien määrän romahdettua

Lääkäriliitto ilmoittaa lääkärikäyntien määrän romahtaneen tällä vuosituhannella.

– Tämä selittyy ainoastaan palvelujen saatavuuden selvällä heikkenemisellä, Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo liiton tiedotteessa.

Esimerkiksi terveyskeskusten lääkärikäyntien vuosittainen määrä on laskenut 10,4 miljoonasta käynnistä 5,9 miljoonaan käyntiin vuosina 2000–2019.

Lääkäriliitto kehottaa tammikuussa valittavia aluevaltuustoja kohentamaan perusterveydenhuollon tilaa.

Liitto tiedottaa toivovansa, että hyvinvointialueet mahdollistavat muutoksen parempaan.

– Sote-uudistuksen tärkein tavoite on perusterveydenhuollon nostaminen takaisin niin vahvaan asemaan, että siitä muodostuu hyvin toimiva palvelukokonaisuus koko väestölle, liiton aluevaalitavoitteessa kerrotaan.

Työntekijät ovat alojensa asiantuntijoita.

Tuula Rajaniemi

Heikko tila ei liiton mielestä korjaannu pelkästään rakenteellisilla muutoksilla. Myös resursseja on lisättävä tuntuvasti.

Yhtenä syynä pitkiin jonoihin vastaanotoille on se, että hoitotakuu ei aseta tosiasiallista kattoa odotusajoille, Lääkäriliitto tiedottaa.

Lääkäriliiton mielestä hyvinvointialueiden olisi velvoitettava tuottajiaan järjestämään potilailleen pääsy yleislääkärin vastaanotolle viikossa.

Asiakasmaksuista olisi liiton mielestä luovuttava, ja hyvinvointialueiden pitäisi järjestää palvelut myös paperittomille.

– Lääkärin etiikan mukaan potilaita tulisi hoitaa riippumatta heidän yhteiskunnallisesta asemastaan, Heikki Pärnänen muistuttaa liiton tiedotteessa.

Lääkäriliitto korostaa, että sote-uudistuksen kannalta on välttämätöntä ottaa henkilöstö aidosti mukaan uudistuksen toteutukseen.

– Työntekijät ovat alojensa asiantuntijoita ja aivan keskeisiä uudistusten käytännön toteuttajia, Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi painottaa.