Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Superin kysely: Vakavia puutteita lasten lääkehoidossa – Lähihoitajat ja lastenohjaajat huolissaan lasten turvallisuudesta varhaiskasvatuksessa

Lääkehoito ei toteudu turvallisesti varhaiskasvatuksessa, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super tiedottaa kyselynsä tuloksista.

Lääkehoitoa toteuttavat paikoin siihen kouluttamattomat työntekijät työnantajan vaatimuksesta.

Super teki jäsenilleen kyselyn varhaiskasvatuksessa toteutettavasta lääkehoidosta julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista koki epävarmuutta ajoittain tai usein lääkehoidon toteutuksesta työpaikallaan.

Vastaajat kertoivat miettivänsä lasten turvallisuuden vaarantumista.

– On työnantajan vastuulla huolehtia siitä, että kaikilla lääkehoitoa toteuttavilla työntekijöillä on tarvittava osaaminen, Superin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa liiton tiedotteessa.

On työnantajan vastuulla huolehtia siitä.

Silja Paavola

Lasten lääkehoitoa toteutetaan ilman lapsi- ja lääkekohtaista lupaa ja osaamisen varmistamista, Superin kyselystä selviää.

Vain noin 36 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että työpaikalla toimitaan Turvallinen lääkehoito -oppaan mukaisesti.

Joka viides kyselyyn vastanneista ilmoitti, että työpaikalla ei ole lääkehoidon osaamisvaatimuksia tai tarvittavaa lääkehoitosuunnitelmaa, Super tiedottaa.

Kyselyyn vastanneet liiton jäsenet ovat huolissaan siitä, miten välinpitämättömästi turvallisen lääkehoidon toteuttamiseen sekä lääkehoidon osaamisen varmistamiseen suhtaudutaan työpaikoilla.

Useissa kyselyn vastauksissa on kerrottu, ettei lääkehoitoa toteuttavia varhaiskasvatuksen lastenhoitajia päästetä osallistumaan lapsen lääkehoitosuunnitelman tekemiseen eikä lääkehoidon toteuttamista koskeviin palavereihin, Superin tiedotteessa kerrotaan.

– Moni kyselyyn vastanneista on pyytänyt useasti lääkehoidon koulutusta sekä vanhentuneiden lääkelupien uusimista turvallisen lääkehoidon toteutumisen varmistamiseksi.

– Niihin ei ole annettu lupaa.

Lisäksi Superin tiedotteessa sanotaan, että sen jäsenet kertovat ilmoittaneensa esimerkiksi esihenkilöille havaitsemistaan ongelmista.

Heitä ei ole kuunnella, Super tiedottaa kyselystä, johon vastasi 579 liiton jäsentä.