Suomessa sattuu palkansaajille tänä vuonna Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan noin 110 000 työtapaturmaa. Se olisi noin seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Aluehallintoviraston (avi) tiedotteen mukaan työtapaturmien määrä kertoo osaltaan siitä, että usealla työpaikalla tapaturmien torjunta on laiminlyöty.
Tämän vuoden aikana on tehty elokuun loppuun mennessä 690 työsuojelutarkastusta, joissa työnantajille on annettu 946 velvoitetta lainsäädännön vastaisista puutteista.
– Tarkastukset on suunnattu työpaikoille, joissa on sattunut aiemmin tapaturmia tai joissa katsotaan olevan kohonnut riski tapaturmien sattumiselle. Velvoitteiden määrästä voidaan päätellä, että työpaikoilla on vielä paljon tehtävää onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemisessä, sanoo tiedotteessa avin ylitarkastaja Janne Laakkonen.
Tiedotteessa todetaan, että esimerkiksi työn vaarojen selvittämis- ja arviointikäytännöissä on paljon parannettavaa. Niihin liittyen on annettu 150 velvoitetta. Myös koneiden ja työvälineiden työturvallisuudessa on ollut melko paljon huomauttamista, samoin kuin työntekijöiden perehdyttämisessä ja kemiallisten tekijöiden hallinnassa.
– Suurin osa sattuvista työtapaturmista voitaisiin estää tavoitteellisilla työturvallisuustoimenpiteillä, kertoo Laakkonen.
Työsuojeluviranomaiset muistuttavat, että työtapaturmien torjunnan tulisi olla osa normaalia työpaikan toimintaa. Jokaisesta tapaturmasta aiheutuu merkittävät inhimilliset ja taloudelliset seuraukset. Liian usein käy niin, että asiaan herätään vasta sitten, kun vahinko on jo sattunut.
Työsuojelutarkastuksilla on tehty myös positiivisia havaintoja. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on ollut kunnossa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikilla työpaikoilla.
Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työtapaturmien ennalta ehkäisyyn keskittyvä valtakunnallinen valvontahanke. Sitä tehostetaan #Torjutapaturma-kampanjalla 18.–22. lokakuuta.