Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ydinvoimalaitoksen YVA-tilaisuus kiinnosti hyvin yleisöä– valtaosa oli mukana etäyhteydellä

Fortum järjesti Loviisan ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arvioinnista yleisötilaisuuden Lovisavikens skolassa torstaina illalla.Tilaisuudessa esiteltiin työ- ja elinkeinoministeriölle syyskuussa jätettyä YVA-selostusta ja vastattiin yleisön kysymyksiin.

Selostus liittyy ydinvoimalaitoksen mahdolliseen käytön jatkamiseen enintään 20 vuodella tai mahdolliseen käytöstä poistamiseen, johon yhdessä vaihtoehdossa liittyy myös muualta Suomesta Loviisaan vastaanotettavien matala- ja keskiaktiivisten jätteiden käsittely, välivarastointi ja loppusijoitus.

Loviisa 1:n valtioneuvoston myöntämä lupa on voimassa vuoden 2027 loppuun ja Loviisa 2:n vuoden 2030 loppuun.

Yleisötilaisuus oli osa lakisääteistä kuulemista.

Asia kiinnosti hyvin, sillä jo yksin verkon suoratoistoa seurasi yhteensä 63 henkilöä. Paikan päälle koululle saapui huomattavasti vähemmän yleisöä.

Kysymykset koskivat tuttuja teemoja, kuten luonnon radioaktiivisuutta, alueen syöpämääriä verrattuna muuhun maahan, ydinjätteen ulkopuolisen varastoinnin turvallisuutta sekä jätteen kuljetuksia ja meren tilaa. Esille nousi myös laitoksen toiminnan alasajon vaikutukset maamme huoltovarmuuteen.

– Selostuksessa on asiaa käsitelty. Loviisa tuottaa noin 10 prosenttia Suomen sähköstä. Sikäli sillä on merkittävä osuus, huoltovarmuusasiantuntija Pekka Vile Fortumilta vastasi.

Netin kautta kysyttiin myös miksi ydinsähkö esitetään hiilineutraalina, vaikka se koskee vain käyttöä ja ydinpolttoaineen tuottaminen mukaan lukien se ei sitä ole.

– Selostuksessa on laskettu päästöjä myös elinkaaren muista vaiheista. Edelleenkin ydinvoimalla päästö on 12 grammaa ja tuulivoimalla 11 grammaa hiilidioksidiekvivalenttia, ympäristökonsultti Anna-Katri Räihä Rambollilta vastasi ja totesi, että laskelmissa on huomioitu polttoaineen valmistus, kuten louhinta ja materiaalit sekä niissä käytetty energia.

Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo kertoi, että YVA-selostuksesta on jätetty yksi lausunto.

– Näin tämä yleensä menee, että lähempänä ajan umpeutumista vasta saamme lausuntoja ja mielipiteitä, Heikinheimo kertoi.

Ruotsi, Viro, Venäjä, Norja, Tanska, Liettua, Saksa, Itävalta ja Alankomaat ovat ilmoittaneet osallistuvansa kansainväliseen kuulemiseen.

– Tässä vaiheessa on tärkeää saada paikallistuntemukseen perustuvaa tietoa mahdollisista seikoista, joita tulisi huomioida, Heikinheimo painotti.

Mielipiteitä voi jättää muun muassa Lausuntopalvelu.fi-verkkopalvelussa 18. marraskuuta asti. Yleisötilaisuuden tallenne on nähtävillä internetissä fortum.fi/loviisayva.