Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttua päivitetty | Elokapina lukittautui Valtioneuvoston linnan edustalle – Poliisi: "Niskoittelevat henkilöt tullaan ottamaan kiinni"

Elokapinan mielenosoittajia on lukittautunut Valtioneuvoston linnan edustalle, kertovat sekä Elokapina että poliisi. Mielenosoitus alkoi perjantaina kello 11.

Helsingin poliisi kertoi puolen päivän aikaan Twitterissä, että aloittaa mielenosoittajien poistamisen.

– Osa Elokapinan mielenosoittajista on lukittautunut Valtioneuvoston linnan edustalle. Valtioneuvoston linnan uloskäyntien miehittämistä ja valtiojohtoon vaikuttamista ei hyväksytä. Poliisi tulee antamaan poistumiskäskyn ja niskoittelevat henkilöt tullaan ottamaan kiinni, poliisi twiittaa.

Poliisin käyttämä sanavalinta "valtiojohtoon vaikuttamista ei hyväksytä" toi monien mieleen totalitaariset valtiot. Iltapäivällä poliisi selvensikin, että ylikomisario Jarkko Lehtisen mukaan väkijoukon tunkeutuminen valtioneuvoston alueelle siten, että kulku rakennukseen on estynyt. Tällä on poliisin mukaan luotu "turvallisuusuhka, jolla on pyritty vaikuttamaan valtioneuvoston meneillään olevaan istuntoon".

– Valtioneuvoston rakennukset nauttivat erityistä julkisrauhan suojaa, jolla turvataan valtion päätöksentekokykyä. Suomessa ei ole hyväksyttyä vaikuttaa valtioneuvoston jäseniin rajoittamalla, uhkaamalla tai painostamalla.

– Valtioneuvoston sisällä olevien henkilöiden liikkumisen kontrollointia voidaan pitää tietyssä mielessä jonkinasteisena väkivallan uhkana, ylikomisario Jarkko Lehtinen toteaa poliisin twiitin mukaan.

Elokapina on oman tiedotteensa mukaan lukittautunut Valtioneuvoston linnan sisäänkäynneille vaatiakseen "hallitukselta selitystä sille, miksi ilmasto- ja ympäristökriisin vakavuutta vastaaviin toimiin ei haluta ryhtyä". Poliitikkoja odotellessaan mielenosoittajat kertovat pitävänsä kulkuväylät avoinna.

Mielenosoittajat haluavat tiedotteen mukaan tavata erityisesti valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.), koska tämä tai keskustapuolue eivät ole vielä suostuneet tapaamaan Elokapinan edustajia.

Elokapinan mukaan mielenilmaisuun osallistuu 200 henkeä.

Elokapinan Syyskapinaksi nimeämä mielenosoitus on jatkunut erilaisin tempauksin 10 päivää.

Muokattu 8.10.2021 klo 12.40: Lisätty tieto mielenosoituksen alkamisajankohdasta. Kello 14.30: Lisätty tiedot poliisin iltapäivän twiitistä.