Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takuusäätiö: Nyt ylivelkaantuvat keskituloiset asuntovelalliset – "Houkutus ylläpitää elintasoa on suuri"

Yhä useampi ylivelkaantunut on nyt asuntovelallinen tai hänellä on muuta vakuudellista lainaa, kertoo Takuusäätiö. Aiemmin Takuusäätiön Velkalinja- ja chat-neuvonnan asiakkailla on ollut pääasiassa vakuudettomia luottoja.

Asunto-, auto- ja opintolainoja pidetään yleisesti "hyvinä ja järkevinä" velkoina. Takuusäätiössä on kuitenkin tänä vuonna neuvottu viime vuoden lukuihin verrattuna 20 prosenttia enemmän asuntovelallisia. Auto- ja opintolainoja on ollut peräti 40–50 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vakuudettomia luottoja, kuten pikavippejä ja luottokorttilainoja, on yli 80 prosentilla Takuusäätiön neuvonta-asiakkaista. Osamaksuvelkoja on ollut tänä vuonna 40 prosenttia viimevuotista useammalla.

– Asuntolainallakin on merkitystä velkaantumisessa, vaikka se olisikin velallisen maksukykyyn mitoitettu. Houkutus ylläpitää elintasoa osamaksuilla, kulutusluotoilla ja luottokorteilla on suuri, jos asuntolaina vie jo suurehkon osan tuloista. Tämä näkyy Velkalinja- ja chat-neuvonnassamme keskituloisten yhteydenottoina, sanoo Takuusäätiön chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija Liina-Lotta Heinonen tiedotteessa.

Keskituloisella asuntovelallisella on Takuusäätiön mukaan vakuudetonta kulutusluottoa keskimäärin 13 000 euroa enemmän kuin keskituloisella vuokralla asuvalla yhteydenottajalla.

Naisilla korostuvat Takuusäätiön mukaan osamaksut, opintolainat ja laskurästit, miehillä puolestaan autolainat ja verovelat.

Takuusäätiö huomauttaa, että monenlaisten velkojen kertyminen on riski, sillä usean velan maksaminen pois yhtä aikaa on huomattavasti vaikeampaa kuin yhden.

– Kulutusluottovelkaantumisen taustalla voi olla se, että asunto- auto- ja opintolainat vievät tuloista liian suuren osan, kertoo Heinonen tiedotteessa.

Takuusäätiön mukaan maksuvaikeuksiin joutuneilla ihmisillä on yleensä pankkisuhde ja usein myös pankin kulutusluottoja. Vakuudettomat pikalainat, joissa on korkea korko, tulevat kuvaan yleensä silloin kun pankin rahahanat menevät kiinni.

Takuusäätiön mukaan pankeilla voisi olla hyvät mahdollisuudet pysäyttää asiakkaidensa velkakierteitä esimerkiksi yhdistämällä velkoja.

Takuusäätiö on sosiaalialan järjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee kotitalouksien talous- ja velkaongelmia. Se on voittoa tavoittelematon ja sen tarjoamat palvelut ovat maksuttomia