Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Yle ja IS: Koronan myymuunnosta löydetty jo Suomestakin – "Leviämispotentiaalia on"

Koronaviruksen tuoreinta nimettyä muunnosta myytä on löytynyt jo Suomestakin, kertovat Yle ja Ilta-Sanomat. Tapauksia on IS:n mukaan löytynyt tähän mennessä kolme.

Myyvarianttia tavattiin ensimmäisenä Kolumbiassa ja sitä on löytynyt jo kymmenistä maista.

– Yksittäisiä tautitapauksia on useissa maissa eli voi olettaa, että leviämispotentiaalia on. Vähintään kohtuullisesti se on levinnyt erityisesti Kolumbiassa ja Ecuadorissa, joissa kolmas- ja viidesosa uusista tartunnoista on myytä, sanoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen Ilta-Sanomille.

Julkusen mukaan myyvariantin tarttumis- tai leviämisherkkyydestä ei ole vielä täysin tarkkaa tietoa. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että myy syrjäyttäisi tämänhetkisen valtaviruksen eli deltamuunnoksen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n luokituksessa myyvariantti (mu) on tällä hetkellä luokassa "seurattavat" (variants of interest). Kyseessä on luokittelun toiseksi korkein taso. Korkeimmalla tasolla eli huolestuttavien (variants of concern) luokassa ovat alfa-, beta- gamma- ja deltamuunnokset.

Ilkka Julkunen kertoo sekä Ylen että IS:n jutuissa, että myyvariantti ei tuo merkittävää lisäuhkaa verrattuna beta- ja deltamuunnokseen, mutta että se pystyy jonkin verran väistämään rokotteen tuomaa suojaa.

– Tämän hetken rokotteet toimivat kaikkia variantteja, myös myytä vastaan. Kahden annoksen jälkeen suoja on riittävä erityisesti vakavaa infektiota vastaan, Julkunen sanoo IS:lle.