Pääkirjoitus: Käännös oikeaan suuntaan

Rokottamisissa alkaa olla loppukirin aika käsillä. Arto Henriksson
Arto Henriksson

Arto Henriksson

Hallituksen uusi koronastrategia on päällisin puolin helpottavaa kuultavaa koronakriisin raskauttamille suomalaisille. Tuskastuttavan pitkään voimassa olleita rajoituksia aletaan purkaa heti ja lopuistakin rajoituksista on määrä luopua, kunhan noin 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saatu rokotettua koronaa vastaan kahdesti – tai kun heille on tarjottu siihen mahdollisuus. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) toiveikkaan arvion mukaan tähän voidaan päästä niinkin pian kuin lokakuun puoleen väliin mennessä.

HUS:n alueella toisen rokoteannoksen on saanut 56 prosenttia kaikista ikäryhmistä. Loviisassa kattavuus oli eilen 61,3 ja Lapinjärvellä 56,8 prosenttia. Tilastoissa on mukana kaikki ikäryhmät, jolloin yli 55-vuotiaiden kohdalla kattavuus on jo ylittänyt 80 prosentin rajan.

Strategian lähtökohtana ei siis enää ole viruksen tukahduttaminen, sairaanhoidon kuormittumisen estäminen ja riskiryhmien suojeleminen, vaan yhteiskunnan avaaminen ja avoinna pitäminen. Kyse on siten täyskäännöksestä, joka kuitenkin on tässä kohtaa täysin oikean suuntainen.

Rokotteet ovat jo ehtineet osoittaa tehonsa erityisesti taudin vaikeinta muotoa vastaan, minkä seurauksena sairaalat eivät enää ole täyttyneet koronapotilaista. Näin ollen hallituksellakaan ei ole enää perusteita pitää yhteiskuntaa suljettuna tavalla, jolla tiedetään olleen runsaasti myös kielteisiä seurauksia.

Täydellistä paluuta niin sanottuun vanhaan normaaliin ei hallituskaan vielä lupaa, vaikka valtakunnallisista rajoituksista päästäisiin kohta eroon. Korona ei katoa mihinkään, joten pahimmassa tapauksessa täytyy vielä vetää hätäjarrusta. Ja joka tapauksessa on edelleen tarpeen varautua sammuttamaan alueellisia tartuntapesäkkeitä, joskin aiempaa rajatuimmin keinoin.

Tässä kohtaa hallitukselta jäivät tuoreeltaan kaipaamaan selkeämpiä linjauksia ainakin paikalliset viranomaiset, joiden vastuulle hallitus nyt sysäsi käytännössä kokonaan koronan kurissapitämiseksi edellyttämänsä toimet. Kriittisimmästä päästä oli HUSin ylilääkäri Asko Järvinen. Uutta strategiaa Ylen aamussa sekavaksi moittinut Järvinen olisi toivonut tarkempia askelmerkkejä eri toimijoiden työnjakoon kuten myös testaukseen, joka käy jo yli sairaanhoitopiirien voimien.

Hallituksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön on syytä ottaa alueellisten asiantuntijoiden moitteet ja toiveet tarkasti huomioon, kun ne lähtevät jalkauttamaan strategiansa. Osapuolet ovat koronakriisin aikana ehtineet jo aivan liian monta kertaa pallotella vastuuta toinen toisilleen, eikä kukaan kaipaa surkealle näytelmälle jatko-osaa.

Terästäytymisen paikka on myös niillä kuntalaisilla, jotka ilman pätevää syytä ovat jättäneet rokotuksen ottamatta. On turha haaveilla rajoitusten nopeasta purkamisesta, jos rokotekattavuutta ei saada suuremmaksi. Rokottamisissa alkaa olla loppukirin aika myös Loviisan seudulla.

Päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.