Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viides lemmikinomistaja ei kiinnitä koskaan koiraansa tai kissaansa automatkoilla

Jopa kaksi kolmesta koiran- tai kissanomistajasta laiminlyö lemmikkinsä asianmukaisen kiinnittämisen automatkalla, vakuutusyhtiö If tiedottaa.

Tämä tieto ilmenee Ifin etäeläinlääkärikumppanin Firstvetin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Joka viides autolla matkaava ei kiinnitä koskaan lemmikkiään.

Naiset ovat jonkin verran miehiä tunnollisempia, Ifin tiedotteessa (8.9.) kerrotaan.

Valtaosa koiran- tai kissanomistajista laiminlyö vähintään joskus lemmikin tai sen häkin kiinnittämistä autossa, paljastaa kysely.

Vakuutusyhtiön tiedotteessa muistutetaan, että törmäyksessä seurauksena voi olla hengenvaarallinen tilanne tai vaikeahoitoinen autopelko.

– Lemmikin turvallisesta kuljettamisesta laistetaan todennäköisesti etenkin lyhyellä ja tutulla matkalla tai ajettaessa matalaa nopeutta, Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa kertoo tiedotteessa.

Kovemmissa maantienopeuksissa kiinnittämätön lemmikki tai sen häkki voi aiheuttaa kaikille autossa matkustaville hengenvaarallisen tilanteen.

– Riski on verrattavissa siihen, että autossa matkustaisi ihminen ilman turvavyötä. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä 20 kiloa painava koira muuttuu yli 500-kiloisen hirven painoiseksi, kun se sinkoutuu etulasiin.

Kyselytutkimuksessa yleisin tapa kuljettaa lemmikkiä oli häkissä auton etu- tai takaistuimella. Sopivin kuljetustapa riippuu sekä omasta lemmikistä että auton tilavuudesta, asiantuntijat painottavat ifin tiedotteen mukaan.

Kyselytutkimuksen lemmikkien kuljettamisesta autossa toteutti Firstvetin toimeksiannosta Yougov maaliskuussa 2021.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 1001 vastaajaa, joista 440 oli lemmikin omistajia.