Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotivara on arjen elintärkeä hätävara – ämpäri ja roskapussit ovat yhtä tärkeitä hädän tullen kuin riittävän ruoan varaaminen

Tunnetko 72 tunnin varautumissuosituksen?

Syysmyrskyt tuovat usein mukanaan sähkökatkoja ja silloin muistuu, miten moni arkinen ja itsestään selvä asia tarvitsee toimiakseen sähköä. Sen saanti voi katketa, vaikka harvinaista se nykypäivänä voi olla.

Jokaisen kotitalouden tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa vähintään 72 tuntia ilman viranomaisten apua, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Kotoa tulisi siis löytyä koko perheelle ruokaa ainakin kolmeksi vuorokaudeksi, jos kauppaan ei pääsisi.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jossa kauppoja on suljettava, julkinen liikenne on pysähdyksissä, eivätkä maksukortit toimi.

Kotona elämää hankaloittaisivat jääkaapin ja pakastimen lämpiäminen, ruoanvalmistuksen haasteet, kodin lämpötila ja valaiseminen sekä muun muassa se, ettei WC:tä voi vetää, jos ei ole sähköä, joka pumppaisi vettä pönttöön.

Kotivara tuli tutuksi koronan myötä. Pandemian alkaessa suomalaiset harvensivat kaupassa käyntiä ja ryhtyivät ostamaan kerralla enemmän ruokaa. Taustalla oli ajatus siitä, että kauppaan ei mentäisikään ihan joka päivä. Siitähän kotivarassa on kyse.

Kotivara ei ole varaston perällä oleva laatikollinen säilykkeitä, vaan juuri sitä ruokaa, jota perheessä muutenkin syödään. Kotivaraa kulutetaan jatkuvasti ja ostetaan uutta tilalle. Näin elintarvikkeet eivät pilaannu, eikä synny hävikkiä.

Ruoan lisäksi kotoa tulisi löytyä muitakin tarvikkeita, joista olisi hyötyä pitkittyneessä sähkökatkossa, kuten ämpäreitä, roskapusseja, taskulamppuja, lääkkeitä ja retkikeittimiä.

Kannellista ämpäriä tai kanisteria tarvitaan, jos hanasta tuleva vesi ei olekaan juomakelpoista ja vettä pitää mennä hakemaan vesilaitoksen järjestämästä vedenjakelupisteestä.

Astian pitää olla valmiiksi puhdas, sillä likaista ämpäriä tai kanisteria ei voi enää silloin pestä, kun hanasta ei tule puhdasta vettä.

Roskapusseja kannattaa pitää varalla ainakin yksi rullallinen, sillä jos WC:tä ei voi vetää, istuimen päälle tulee virittää roskapussi ja tarpeet tehdään siihen. WC-käynnillä käytetty roskapussi on sekajätettä.

Pimeän kodin valaiseminen ilman sähköä ei onnistu muutamalla kynttilällä. Taskulamput tulevat silloin tarpeeseen, mutta otsalamput ovat vielä käytännöllisempiä, koska silloin molemmat kädet jäävät vapaiksi.

Perheen välttämättömiä lääkkeitä ei saisi koskaan päästää loppumaan, vaan niitäkin olisi hyvä löytyä lääkekaapista ainakin 72 tunnin tarpeisiin.

Lämpimän ruoan valmistus sähkökatkon aikana edellyttäisi retkikeitintä, grilliä, leivinuunia tai takkaa. Kaikilla ei sellaisia ole. Vaihtoehtona on pyytää apua tuttavalta, jolta näitä löytyy tai kylmään ruokaan tyytyminen.

Lisää vinkkejä tärkeistä tarvikkeista löytyy sivulta 72tuntia.fi.