Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotuskattavuuden nousu mahdollistaa yhteiskunnan asteittaisen avautumisen – "Olisimme pulassa, jos rokotteita ei olisi”

Mitä useampi on rokotettu, kontaktien lisääntyminen ei ole enää entisenkaltainen riski ja rajoituksista voidaan asteittain luopua. Tämä selviää THL:n tekemästä mallinnuksesta.

Mallinnuksessa ei kuitenkaan ennusteta epidemian tulevaa kulkua tänä syksynä. Mallinnuksessa ei myöskään sanota, että tietty rokotuskattavuus vaaditaan avaamiselle. Yhteiskunnan avaaminen on kuitenkin sitä helpompaa, mitä korkeampi rokotuskattavuus on.

Mallinnuksessa huomautetaan, että suuresta kertarysäyksenä toteutettavasta kontaktien nostamisesta seuraa edelleen riski sairaanhoitotapausten lisääntymiselle. Sairaalataakan kannalta oleellisia ovat rokottamattomat aikuiset.

Ikääntyneet on Suomessa rokotettu jo hyvin kattavasti. Malleissa on laskettu, miten keski-ikäisten ja nuorten erilaiset rokotuskattavuudet vaikuttavat sairaalahoidon tarpeeseen tilanteessa, jossa kontakteja lisätään.

– Rokotukset ovat edenneet Suomessa kesän aikana hyvin. Kaikkein tärkein asia on saada rokotuskattavuus nousemaan edelleen mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman korkealle. Tärkeää on myös, että otetaan toinen rokoteannos, yksi ei riitä, sanoo tiedotteessa ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat kahden annoksen jälkeen erittäin hyvin koronavirustaudin vakavalta muodolta.

– Keski-ikäisillä rokottamattomilla on tällä hetkellä paljon enemmän tartuntoja kuin viime talvena. Heistäkin kaikkien kannattaa ehdottomasti ottaa rokote. Olisimme pulassa, jos rokotteita ei olisi, sanoo THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä.

Yksi rokoteannos ei riitä.