Vanhat talot kertovat kirjassa menneisyydestään – historian havinaa 300 vuoden ajalta

Idea kirjasta sai alkunsa Kai Anderssonin pastelliliitupiirroksista, joita hän teki vanhoista taloista. Sonja Ilvetsalo-Koskinen (vas.) kirjoitti kirjan tekstit ja Maria Schulgin toimitti teoksen. Eija Kosonen
Eija Kosonen

Eija Kosonen

Hirsi huokaa, kivi kuiskaa -niminen kirja on loviisalaiskolmikon yhdessä tekemä pienoisnovelleja ja pastelliliitupiirroksia sisältävä teos. Tekijöinä ovat arkkitehti Kai Andersson ja toimittajat Maria Schulgin ja Sonja Ilvetsalo-Koskinen.

Kirja on pyörinyt tekijöiden mielessä jo useamman vuoden ajan ja torstaina teos vihdoin ilmestyy.

Kirjan toimittanut Maria Schulgin kertoo, että kaikki sai alkunsa siitä, kun Kai Andersson näytti hänelle vanhoista loviisalaistaloista tekemiään pastelliliitupiirustuksia.

– Voisiko niille ehkä keksiä jotain käyttöä?

Aluksi Schulgin mietti, että piirroksista voisi ehkä tehdä Spoon River-antologiaa muistuttavan kirjan, jossa piirroksen vierellä olisi proosarunotyyppinen kertomus kyseisestä talosta. Siinä talo puhuisi itsestään.

– Asia jäi hautumaan moneksi vuodeksi. Muutama vuosi sitten edelleen työpöydälläni olleet piirrokset alkoivat vaatia jatkokäsittelyä, Schulgin toteaa kirjan taustoista.

Perehdyin jopa vanhoihin ammattitauteihin.

Sonja Ilvetsalo-Koskinen

Hän tuntee Loviisan vanhojen talojen historian hyvin ja tietää niiden huippuhetket niin hyvässä kuin pahassa.

– Oli tärkeää löytää kirjoittaja, jonka teksti ei jäisi piirrosten jalkoihin ja joka osaisi elää ”talona”.

Kirjoittajaksi ryhtyi Sonja Ilvetsalo-Koskinen, joka heittäytyi talojen kohtaloihin täysillä. Hän paneutui tehtäväänsä muun muassa lukemalla, tutkimalla ja haastattelemalla.

– Talot kertovat, eivät niiden omistajat, hän muistuttaa.

Ilvetsalo-Koskinen kertoo lukeneensa kirjaa varten historiaa monelta kantilta.

– Perehdyin jopa vanhoihin ammattitauteihin.

Hänelle Loviisan kirkko oli yksi mielenkiintoisimmista kohteista.

– Siitä, mitä siellä sisällissodan aikana tapahtui, on ristiriitaisia tietoja. Totuutta ei tiedetä vieläkään.

Kirjassa on mukana 20 vanhaa taloa ja kohtaloita 300 vuoden ajalta. Kirjan tapahtumat ovat historiallisesti tosia, teksti fiktiivistä.

– Mukana on esimerkiksi Degerby Gille, joka on toiminut kulkutautisairaalana. Kirjassa on myös Seurahuone, samoin kuin Everstin linna, Schulgin toteaa ja jatkaa, että talojen kertomuksiin ehtivät mukaan myös homeongelmat ja korona.

Kertomuksissa vilisevät niin kuninkaat ja tsaarit, viinikirvat ja tinarutto, tulipalot ja tuhopoltot, intohimoiset rakkaudet ja särkyneet sydämet kuin isänmaan sankaritkin.

Torstaina ilmestyvä kirja on omakustanne ja siitä otetaan 700 kappaleen painos.

Kirja tulee myyntiin kirjakaupan lisäksi ainakin Krintiin, Kronaniin ja Suurkirppikselle.

– Kirjan tarkoitus on myös herättää kotiseuturakkautta ja -tietämystä sekä saada sellaisetkin ihmiset kiinnostumaan historiasta, joita se ei suuremmin kiinnosta, Schulgin kiteyttää.

– Toivomme, että sitä voisi käyttää myös koulujen historian opetuksen elävöittämiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.