Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ympäristö | Loviisan veneveistämölle "Pelasta Itämeri" -palkinto

Loviisalaisen perheyrityksen veneiden pohjanpesupaikka kerää myrkkymaalit ja muut epäpuhtaudet talteen.

Loviisan lahden länsirannalla, Patunassa toimivalle Loviisan Veneveistämö Oy:lle on myönnetty Suomen Messusäätiön Pelasta Itämeri-palkinto. Yhteensä 5 000 euron suuruinen palkinto jaettiin kahden tahon kesken, joista molemmat ovat palkintoraadin mukaan tehneet merkittävää työtä ja innovoineet vaihtoehtoja veneiden pohjossa käytettäville myrkkymaaleille.

Loviisan Veneveistämö on kehittänyt jo vuosia sitten tiukatkin ympäristövaatimukset täyttävän pohjanpesupaikan veneille Patunan venetelakalla. Pohjanpesupaikalla kerätään talteen veneiden pohjasta pestävät myrkkymaalit ja muut haitalliset aineet.

Loviisan Veneveistämö on perheyritys ja yksi Suomen vanhimpia telakoita. Se on yli 40 vuoden toimintansa aikana määrätietoisesti ja oma-aloitteisesti kehittänyt toimintatapojaan. Jo noin kymmenen vuotta sitten, jolloin ensimmäisiä kertoja ryhdyttiin kiinnittämään huomiota myrkkymaalattujen veneiden pohjien pesuvesiin, Loviisan Veneveistämö investoi ympäristön huomioonottavaan veneiden pohjanpesupaikkaan.

Veneen pesu tapahtuu päällystetyllä alustalla, josta pesuvesi kerätään eräänlaiseen pesuränniin. Rännissä vettä painavampi aines, muun muassa maali, merilevä ja näkit, kerääntyy rännin porrastettuihin lokeroihin ja vesi valuu eteenpäin erottimen kautta välikaivoon, josta se johdetaan suodatussoran kautta erillissuodattimiin ja loppu vesi puretaan sorapenkkiin.

Vesiränni tyhjennetään kerran vuodessa ja aines säilytetään kunnes se on kuivunut ja toimitetaan jälkikäsittelyyn. Myrkyllisiä aineita, joita meren rannikolla veneissä on käytetty, ei ole Loviisan Veneveistämöltä päässyt mereen enää moneen vuoteen.

– Täällä pestään noin 200 – 250 venettä vuosittain, ja ränniin ja öljynerotuskaivoon kertyy paljon epäpuhtauksia, jotka Lassila&Tikanojan auto käy kerran vuodessa hakemassa jätteenkäsittelylaitokselle, esitteli Joonathan Rönnqvist Loviisan Veneveistämöltä.

Myrkyllisiä aineita ei Loviisan veneveistämöltä ole päässyt mereen enää moneen vuoteen.

Pelasta Itämeri -palkintoraati

Rönnqvistin mukaan veneveistämöllä on muutenkin kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen. Veistämöllä on 5 000 neliömetriä lämmintä hallitilaa, joka lämpiää viereiselle merenlahdelle sijoitetun maalämpöputkistojen avulla. Kylmää hallitilaa on 3 000 neliömetriä.

Antifouling-valmisteiden eli myrkkymaalien käyttö veneiden pohjissa on nyt ajankohtainen ja tärkeä aihe, sillä lainsäädäntö on kiristymässä muutaman vuoden sisällä. Myrkkymaalit aiheuttavat ympäristöhaittoja Itämeressä. Erityisen huolestuttavaa on myrkkymaalien käyttö edelleen järvillä, vaikka se on ollut lainvastaista jo vuosien ajan. Antifouling-valmisteet ovat erittäin haitallisia ihmisen terveydelle ja vesistöjen eliöille.

Valmisteille tehdään EU:ssa riskiarviota, jonka pohjalta niille valmistellaan EU:n biosidiasetuksen mukaiset myyntiluvat. Tähän liittyen venesatamissa on jatkossa mahdollisesti oltava läpäisemätön pesualusta, josta vedet kerätään talteen asianmukaista käsittelyä varten. Veneilijän kannalta asia on merkittävä, sillä uusien lupien myötä maalien käytölle tulee tiukempia rajoituksia. Rajoitukset ovat sellaisia, että monen veneilijän täytyy muuttaa toimintatapojaan, jos käyttää veneensä pohjassa biosidisia antifouling-maaleja.

Veneiden pohjien puhdistukseen on kehitetty monenlaisia laitteita ja pesupaikkoja. Raati halusi palkinnolla nostaa asiaa esille ja palkita tahot, jotka ovat tuoneet aktiivisesti asiaa esille ja olleet ensimmäisten joukossa kehittämässä vaihtoehtoja myrkkymaalaukselle.

Kolmatta kertaa jaettava 5 000 euron rahapalkinto annetaan vuosittain yritykselle, yhteisölle tai ihmiselle, joka on kehittänyt innovaation, joka vaikuttaa merien, erityisesti Itämeren puhtauteen, tuo Suomen cleantech-alalle positiivista imagoa ja josta voi keittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.

Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Palkittavasta on voinut lähettää ennakkoon ehdotuksia. Palkinnon saajasta päätti raati, johon kuuluivat Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöltä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Michaela Ramm-Schmidt Baltic Sea Action Groupista ja edellisen vuoden voittajan edustaja Mikael Westerlund Origin by Oceanilta.

Vuonna 2019 Pelasta Itämeri -palkinnon voitti Solar Water Solutions Oy ja vuonna 2020 Origin by Ocean.