Porvoossa vanhojen asuntojen myyntimäärät kasvaneet 28 prosenttia, Loviisa nostanut suosiotaan – Asuntomarkkinoilla pantataan nyt päätöksiä, koska uutta kotia ei ole näköpiirissä

Asuntomarkkinoita vaivaa krooninen pula myytävistä kohteista. Useiden paikallisten kiinteistönvälittäjien mukaan pahaksi äityneeseen vaivaan ei ole ihan äkkiä lääkettä, vaikka tilanne on jonkin verran parantunut viime kevään luvuista. Välittäjillä on erittäin vähän myytäviä kohteita ja vahva usko siihen, että tilanne vielä paranee.

Esimerkiksi Etuovi-asuntoportaalin lukujen valossa Porvoossa on väkilukuun suhteutettuna vähiten omistusasuntoja myynnissä, toisaalta Porvoossa uudisrakentamisen osuus on isompi kuin muissa Itä-Uudenmaan kunnissa, arvioi OP Koti Itä-Uusimaan toimitusjohtaja Katja Kokkinen.

Kokkinen ymmärtää ihmisiä, jotka eivät tänä korona-aikana halua vieraita ihmisiä kotiinsa, joten myyntipäätöstä lykätään. Talousnäkymien epävakauden ohella omaa kotia ei laiteta myyntiin myös, koska markkinoilta ei löydy sitä seuraavaa omaa kotia. Kierre on valmis.

– Markkinoilla on paljon asuntoa etsiviä ja jos kohde on hyvässä kunnossa ja oikein hinnoiteltu, se tekee kauppansa nopeasti. Asuntorahoitukselle on kova kysyntä ja lainoja on myönnetty poikkeuksellisen paljon, hän kiteyttää.

Itä-Uudellamaalla on yleisesti vanhojen asuntojen myyntimäärät kasvaneet vuodesta 2020 vuoteen 2021 verrattuna noin 24,71 prosenttia, joka on Sp-kodin yrittäjä Petri Kuismasen mielestä todella kovaa kasvua. Hän tarkastelee Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelua ajanjaksolla 1.1.–31.7.2020 vertailtuna vastaavaan tänä vuonna.

– Porvoossa on yleisesti vanhojen asuntojen myyntimäärät kasvaneet vuodesta 2020 vuoteen 2021 verrattuna noin 28,41 prosenttia. Tilanne on tullut koronan myötä. Aluksi ihmiset eivät antaneet asuntojaan myyntiin, koska eivät tienneet mitä tulevaisuudessa tapahtuu koronan takia.

Oma- kodeista halutuimpia ovat 3–4 makuuhuoneen talot, rivareista isot kaksiot ja kolmiot.

Kuismanen on aivan varma siitä, että asunnon myyjiä on todellisuudessa enemmän, kuin mitä nyt on markkinoilla kohteita myynnissä.

–Ihmiset eivät anna asuntojaan myyntiin, koska eivät näe markkinoilla tällä hetkellä olevan mitään ostettavaa tilalle. Kuitenkin koko ajan kaikki ovat myyneet asuntoja kasvavaan tahtiin, ja tämän vuoksi myytävää on todella vähän. Tarvitsemme kaikenkokoisia ja hintaisia asuntoja nopeasti myyntiin.

– Kaiken kokoiset, hyvin pidetyt asunnot käyvät kaupaksi, joista on on pidetty hyvää huolta teknisesti ja pintoja uusittu. Tällä on enemmän merkitystä kuin sillä, millä alueella asunto on, hän uskoo.

Kaupankäynti on kuitenkin ollut Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Annu Kristiina Dobren mukaan vilkasta koko vuoden.

– Porvoossa on tarjolla myös uudiskohteita ja Huoneistokeskuksen Räystäspääskyntien kohteet ovat myyneet erinomaisesti. Loviisa on nostanut suosiotaan ja siellä varsinkin vapaa-ajan asunnot. Tänä kesänä asuntoja on tullut paljon myyntiin ja porvoolaiset ovat olleet tietoisia siitä, että asunnoilla on nyt kysyntää, Dobre lisää.

Kohteiden vähyydestä huolimatta alkukevät ja kesä olivat Kiinteistövälitys Scasin toimitusjohtaja Stina Ahlforsin mukaan kuitenkin myynnillisesti onnistuneita. Hänen mukaansa sijainti merkitsee yhä.

– Porvoossa, peruspalveluiden lähettyvillä olevat kaiken tyyppiset kohteet ovat kysyttyjä, vaikeammin myytävissä ovat kohteet joista kaupat, koulut ym päivittäiset tarpeet täyttävät palvelut ovat kaukana ja julkiset liikenneyhteydet heikot.

Ensiasunnon ostajat pyrkivät Ahlforsin mukaan, jos vain pystyvät, ostamaan nyt hieman suuremman asunnon jotta etätyöskentelyä varten saataisiin yksi rauhallinen, erillinen huone.

OP Kodin Kokkinen on samoilla linjoilla: perheasuntoja kysytään eniten, mieluiten kolmen, neljän makuuhuoneen kohteita. Hyvä kunto edesauttaa kysyntää.

– Omaa parveketta ja pihaa arvostetaan. Rivitaloista isot kaksiot ja kolmiot, mielellään yhdessä tasossa, ovat kysytyimpiä, Kokkinen sanoo.

Huoneistokeskuksen Dobre sanoo keskustan alueen pysyvän aina suosiossa.

– Mökit ja vapaa-ajan asunnot , varsinkin rantapaikat ovat edelleen erittäin kiinnostavia ja hyväkuntoisista paikoista saatetaan maksaa yli pyyntihinnan ja tarjouksia voi olla useita, hän mainitsee.

Välillä syntyy tilanteita, että samasta perheasunnosta on useita kiinnostuneita, mikä johtaa helposti tarjouskilpailuun ja silloin joku väistämättä pettyy. Asunto kun voidaan sillä kierroksella myydä vain kertaalleen.

Kokkinen muistuttaa myös rahoitusjärjestelyjen viiveestä.

– Kasvaneesta rahoituksen kysynnästä johtuen pankkeihin saa tällä hetkellä rahoitusneuvotteluaikoja normaalitilannetta hitaammin. Suosittelisin kaikille asunnonvaihtoa harkitseville yhteydenottoa pankkiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun rahoituskuviot on neuvoteltu kuntoon valmiiksi, on aina helpointa alkaa tarjoamaan itseä kiinnostavasta kodista sitten, kun asuntoja etsii.

Yksityisesittelyjen aikaa

Ainakin suurempien kiinteistönvälitysyritysten kiinteistönvälittäjät käyttävät asiakaskohtaamisissa aina maskeja ja käsidesiä ja useimmat esittelyistä hoidetaan lisäksi yksityisesittelyinä, eikä joukkonäyttöinä. Lisäksi niin osake- kuin kiinteistökaupatkin voidaan monessa tapauksessa hoitaa sähköisesti ja näin minimoida tarvittavien fyysisten kohtaamisten määrä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut