Reseptit menivät uusiksi, mutta Seireenin keittiöpäälliköllä ei ole Porvoon Smaku-annoksesta paineita – "Ei tässä nyt väkisin lähdetä kolmatta hakemaan”

Ravintola Seireenissä valmistaudutaan jo kuudetta kertaa järjestettävään Porvoon Smaku -ruokatapahtumaan.

Seireeni on voittanut leikkimielisen Porvoon Makuaarre -äänestyksen jo kahtena vuonna peräkkäin, vuosina 2019 ja 2020, joten voisi kuvitella, että tänäkin vuonna saattaisi olla onnistumisen paineita.

– Ei ole paineita. Ei tässä nyt väkisin lähdetä kolmatta hakemaan, Seireenin keittiöpäällikkö Jukka Markkula pohtii.

Seireenin Makuaarre-tuplavoitto on yllättänyt monet. Mistä arvelette Seireenin menestyksen johtuvan?

– Ehkä meidän annokset ovat kuitenkin olleet helposti lähestyttäviä. Ehkä ne kansalaiset ja raatilaiset ovat maistaneet siitä sen rakkauden, mitä siihen on laitettu, Markkula summaa.

Smakuilu tarjoaa kokonaiselämyksen ravintolaan. Se on ikään kuin ravintolan käyntikortti, signatuuriannos.

Olen kirjoittanut reseptitkin uusiksi.

– Se ei ole vain annos, vaan myös meidän sali toimii loistavasti, ja ottaa smakuilijat hyvin vastaan. Suuret kiitokset myös keittiöporukalleni edellisistä Smakuista ja varsinkin menneestä kesästä. Te taistelitte! Markkula kiittelee.

– Makuaarre-voitosta on ollut hyötyä ja kivaa palautetta on tullut. Päätapahtuma, jota tänä vuonna ei valitettavasti järjestetä, oli minulle hieno kokemus, koska olen vasta viisi vuotta sitten valmistunut kokiksi, ja siellä pääsi tapaamaan muitakin kokkeja.

Keittiöpäällikkö Markkula oli alun perin ajatellut päästä helpommalla tänä vuonna, mutta jälleen kerran tekeillä on työtä, aikaa ja taitoa vaativa Smakuannos.

– Jotenkin taas päädyin tähän suuritöiseen annokseen, hän naurahtaa.

– Viime vuoden Smakumme oli älyttömän suuritöinen, ja edellisen vuodenkin annos oli suuritöinen, koska meillä on ollut niitä lämpimiä annoksia. Minulla on vielä intohimoa ja halua tehdä. Olen kirjoittanut reseptitkin uusiksi, kaikki lähtee asiakaslähtöisyydestä, hän kertoo.

Seireenin smakuilijoille tarjottavassa annoksessa on sous vide haudutettua possun kylkeä panko-sipulikuorrutteella sekä rapeaksi paahdettua nahkaa, omena-palsternakkapyree ja rakuunavoita.

– Annoksen pinta on sellainen corn flakesmainen, ja sisus on pehmeä. Käytämme pankojauhoa. Se on japanilaistyylinen korppujauho, jolla saa rapeamman lopputuloksen kun meidän suosimalla korppujauholla. Annoksessa on meidän tekemä mausteseos, Markkula kertoo.

– Kyllähän se possu taas on yön yli uunissa. Siitä otetaan nahka erilleen ja sitä paahdetaan. Omena ja palsternakkapyree toimivat yllättävän hyvin yhteen.

Viime vuonna Markkula ehti kiireidensä keskellä smakuilla muutamassa paikassa.

– Oli mukava päästä maistelemaan. Erittäin hyviä annoksia olivat, ihan loistavia. En myöskään yhtään ihmettele, että Rafael’s Steakhouse vei viime vuoden yleisöäänet. Viime vuonna Bistro Gustafin tuulihatut oli ihan parhaita, Markkula kiittelee.

Hän arvelee, että heidän tämänvuotinen Smakunsa, ylikypsä possu, on ruokalaji, jonka laaja yleisö jo tuntee. Erikoisemmat annokset saattavat arvatenkin vähän enemmän jakaa yleisöä; joku tykkää, joku toinen taas ei.

Tänäkin vuonna Smakun tarjonta on todella monipuolista, ja 17 osallistuvan ravintolan kokit suhtautuvat intohimolla ja kunniahimolla tekemiseensä, kuten aikaisempinakin vuosina.

– Hienoja annoksia on! Tsemppiä vain kaikille, toivottaa keittiöpäällikkö Markkula.

Mikä?

Smaku

Ruokatapahtuma käynnistyy Porvoossa maanantaina 23. päivä elokuuta, ja jatkuu 4. syyskuuta saakka.

Mukana Aatos Café, Ani’s Café, Bistro Gustaf, Bosgårdin tilaravintola, Café Cabriole, Café Fanny, Fryysarinranta, Haikon Kartano, Lehtimäen Grilli, Petris Chocolate, Rafael’s Steakhouse, Ravintola Porvoo Golf, Salt, Runo hotel, Sannäsin kartanon ravintola, Seireeni ja Taste.

Lisätietoja kaksikielisesti: www.smakufestivals.com

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut