Metsätanssia, sienestämistä, taidetta... – Kuggomin perinnekeskuksella alkaa syksyllä aikuisten taideleirit

Retriitti: Leireillä oli tarkoitus houkutella ulkomaalaisia, mutta toistaiseksi Kuggomin perinnekeskuksen täytyy luottaa kotimaan aktiivilomailuun.

Syksyllä Kuggomin perinnekeskuksessa alkaa aikuisille tarkoitetut taidekurssit. Lapsille ja nuorille on monenlaista leiriä, mutta aikuisille ei Sara Bengtsin tietojen mukaan ole lainkaan monipuolisia taideleirejä Suomessa.

Bengts toimii Paja Camps -leirien projektikoordinaattorina. Hän kyseli Facebook-ryhmissä etukäteen, mitä ihmiset tällaiselta leiriltä toivoisivat.

– Vastauksia tuli runsaasti, noin 400. Moni toivoi sellaista kombinaatiota, että yhden leirin aikana voisi kokeilla useampia juttuja, Bengts sanoo.

Kurssit ovat herättäneet kiinnostuneita, ja jonkun verran on jo ilmoittautuneita pääkaupunkiseudulta.

Leirien opettajat ja ohjaajat ovat löytyneet muun muassa Loviisan ja Lapinjärven alueelta ja muualta lähialueelta. Sara Bengts sanoo, että he ovat nimenomaan tahtoneet työllistää itäuusmaalaisia taiteilijoita.

Metsäisellä leirillä voi vahvistaa luovaa ajattelukykyä, metsätanssia Jenni Koistisen johdolla sekä tutustua sieniin ja yrtteihin Mia Aitokarin kanssa. Toisella kurssilla Kaisa Korpela opettaa keramiikkaa, Iina Heiskanen kuvataidetta ja joogaa, Beniamino Borghi tanssia sekä Frida Hultcranz maalausta. Sara Bengts ohjaa molemmilla leireillä luovaan ajatteluun.

Miehet eivät vain ilmesty paikalle.

Sara Bengts

Leiriä voi kutsua myös retriitiksi, jonka aikana tulosten sijaan keskitytään prosessiin.

– Mukana on sitä retriittimäistä hiljentymistä, mutta myös paljon tekemistä ja leirin hauskuutta, Bengts kuvailee.

Woodster Days -päiväleirillä pyritään tavoittelemaan nuoria aikuisia.

– Sellaisia, jotka eivät ole niin tottuneita olemaan metsässä, mutta nyt on herännyt himo päästä sinne, mutta ei oikein tiedä, mitä sieniä esimerkiksi voi poimia tai mitä yrttejä käyttää.

Me Wakes Me -leirin kohdeyleisöä ovat yli kolmekymppiset naiset.

– Toki olisi toivottavaa, että miehetkin tulisivat, mutta en tiedä miksi suomalaiset miehet eivät vain ilmesty paikalle, Bengts sanoo.

– Siksi helmikuussa on parisuhdekurssi, joka on suunnattu suomalaisille pariskunnille, että naiset saisivat otettua miehet mukaan. Kurssi ajoittuu ystävänpäiväviikonloppuun. Lastenvahtia tarvitsee vain yhden yön.

Tammikuussa tarjolla on kurssi keski-ikäisille naisille.

– Kun lapset ovat muuttaneet kotoa ja alkavat olla siinä iässä, että he eivät tarvitse äitiään enää ja tulee se hetki, että miten nyt elämässä menisi eteenpäin, Bengts kuvailee.

Leirien hinnat pyörivät 200–400 euron hujakoilla. Bengts sanoo, että ulkomaalaiset ovat tottuneempia maksamaan taideleireistä.

– Tämäntyyppisiä leirejä on USA:ssa paljon. Alkuperäinen ajatus oli saada ulkomaalaisia leireille, mutta sitten iski korona. Näen, että siinä olisi paljon potentiaalia. Kuggom on lähellä lentokenttää ja tänne on helppo tulla. Lisäksi meillä on upeat metsät.

Alun perin leirien oli tarkoitus olla viikon mittaisia, jolloin leirin aikana olisi voinut tehdä päiväretkiä esimerkiksi Ruukkiin, Loviisaan lounaalle tai Loviisan Wanhat talot -tapahtumaan. Nyt leirit ovat päiväleirejä perjantai-illasta sunnuntaihin, mutta yöksi Kuggomin perinnekeskukseenkin saa jäädä.

Ensimmäisten leirien oli tarkoitus olla tämän vuoden keväällä, mutta koronan vuoksi ne siirrettiin syksyyn.

– Oli toisaalta hyvä, että minulle tuli enemmän aikaa suunnitella leirejä ja keskustella taiteilijoiden kanssa.

Nyt tavoitteena on, että syksyllä ja ensi keväänä on leirejä, ja että ne saisivat sitten jatkoa, jos lisärahoitusta tulee.

Taideleirien idean isä on Virroilta Loviisaan muuttanut taiteilija Olli Räty.

– Räty on aikaisemmin pitänyt taideleirejä Virroilla ja oli sitä mieltä, että sellaiset taideleirit sopisivat hyvin Loviisaankin. Aktiivilomat ovat nousussa muutenkin.

Perinnekeskus Kuggomissa ei ole aikaisemmin järjestetty vastaavaa. Perinnekeskus vuokraa rakennuksiaan eri toimijoille, jotka järjestävät tiloissa esimerkiksi joogaleirejä, rippileirejä, kuoroleirejä. Lisäksi on pienempää toimintaa, kuten seminaareja ja kokouksia.

Lisäksi syksyllä alkaa taas veneen rakentamisen koulutus. Elokuun lopulla aloittaa uusi ryhmä. Kurssi toteutetaan yhdessä Loviisan kansalaisopiston kanssa.

Leirit

Paja Camps taidetyöpajat Kuggomissa

Vuonna 2021 hanke on saanut Leader-rahoitusta.

Retriitit ovat suunniteltu aikuisille hakien inspiraatiota lapsuuden parhaista leireistä.

Retriitit stimuloivat luovuutta, avartavat ajatusmaailmaa ja kannustavat ajatusten vaihtoon.

Retriitit jakautuvat useammalle päivälle tarjoen osallistujille lyhyempiä työpajoja ja iltaohjelmaa, mutta myös mahdollisuuden syventyä yhteen taidelajiin.

Samanlaiset leirikonseptit ovat suosittuja eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut