Kummallinen sinilevätilanne tältä kesältä ihmetyttää viranomaistakin – uimavesistä Itä-Uudellamaalla ei oteta enää näytteitä

Loviisan Plagenilla ja Porvoossa Pellingin kurssikeskuksessa ja Sondbyn uimarannalla tehtiin keskiviikkona havaintoja sinilevästä nyt, kun kesäuimakausi alkaa olla lopuillaan.

Terveydensuojelusuunnittelija Hanna Siven Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollosta on ihmeissään siitä, miten uimavedet ovat Itä-Uudenmaan rannoilla näin hyvässä kunnossa, vaikka takana on poikkeuksellisen pitkä hellekesä. Tyypillistä on ollut, että sinilevää ilmenee uimavesissä laajasti jo heinäkuussa ja rantoja on jopa uimakiellossa.

– Tämä on yleisesti ottaen aika kummallinen kesä. Olisi voinut odottaa, että sinilevää olisi helteen vuoksi paljon enemmän. Leville ei sitten ole ollut kuitenkaan käyttökelpoista ravinnetta. Vedet ovat olleet poikkeuksellisen hyviä, myöskään bakteeripitoisuuksien arvot eivät ole ylittyneet kertaakaan, niitähän saa olla vähän.

Porvoon uimarannoista ovat Hasselholmenin ja Kokonniemen uimavedet olleet moitteettomia myös tuoreimpien analyysien valossa. Sinilevää ei ole havaittu ja bakteerien määrä näytteiden tuloksissa jää todella kauas toimenpiderajoista.

– Köttbodan vesi on myös hyvää, Lindvik sama juttu. Pellingin kurssikeskuksen laiturilla oli linnun ulostetta ja roskia vedessä, sinilevästäkin havainto. Karijärven leirikeskuksen rannassa ei ollut mitään. Sondby 1:ssä oli keskiviikkona vähän sinilevää, Sondby 2:ssa ei mitään.

Tervajärven, Venjärven ja Virvikin rantojen uimavesi on myös hyvää, mutta niistä tällä viikolla otettujen näytteiden tulokset eivät ole vielä valmiita.

Loviisassa sinilevää on havaittu Plagenin lisäksi vähän Lill-Bäston uimavedessä ja runsaasti esiintyvänä Rönnäsissä.

Lapinjärven Kirkonkylän ja Pyhäjärven uimavesissä havaittiin heinäkuun puolivälissä runsaasti sinilevää, mutta tuoreimmissa tuloksissa sitä ilmeni vain vähän kirkonkylän uimavedessä.

Askolan Takajärvellä ei ole sinilevähavaintoja, eikä bakteerejakaan vedessä sallittua pientä arvoa enempää. Abborsjön vedessä oli mittaushetkellä roskia ja bakteereja jonkin verran, mutta alle raja-arvojen. Tuomirannassa ja Valkjärvellä ei elokuun alkupuolellakaan ilmennyt bakteereja eikä sinilevää.

Sipoon Pilvijärveltä haettiin keskiviikkon tuorein näyte. Tuloksia ei vielä ole.

– Taasjärvikin oli yllättävän hyvässä kunnossa ja siisti. Joensuun tilan rannasta haettiin myös uusin näyte. Siellä on ollut aiemmin lintuongelma, mutta ei tänä kesänä. Lienevätkö häätäneet lintuja.

Kalliorantaisen metsäjärven Möträskin uimavesi oli 3. elokuuta otetun näytteen mukaan tosi hyvää, samoin Talman hiekkakuopan. Kaunissaaren vesinäytteen tuloksia odotellaan vielä.

Pornaisten Hietasen uimavesi on niinikään ollut hyvää, samoin Laukkosken koulun ranta Kotojärvellä. Isojärven leirikeskuksen vedessä havaittiin myös elokuun puolella sinilevää.

Analyysejä uimavesistä ei tehdä tänä kesänä enää. Hanna Sivenin mukaan näytteitä otetaan 3–4 kertaa kesässä. Uimakausi kuitenkin jatkuu, joissakin vesistöissä läpi vuoden. Yksi näitä rantoja on Kokonniemi Porvoossa. Uimareiden harmiksi valkoposkihanhien parvi on löytänyt sen loppukesän laskeutumispaikakseen

– Jos ranta pölähtää valkoposkihanhia täyteen niin voidaan ottaa poikkeusnäyte. Kokonniemeähän siivotaankin läpi vuoden, Siven mainitsee.

Uimarantojen näytteiden tulokset voit tarkistaa ympäristöterveydenhuollon sivuilla, josta löytyy kaikkien Itä-Uudenmaan uimarantojen tulokset osoitteessa: https://www.porvoo.fi/veden-laadun-valvonta-yleisilla-uimarannoilla-ja-talviuintipaikoilla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut