Kiinteistövinkki: Taloyhtiöllä on konstinsa, kun osakas laiminlyö vastikerästien maksun

Onko seuraava tilanne teille tuttu? Taloyhtiön osakkaalla on useamman kuukauden vastikerästit maksamatta, ja yhtiö on perinyt näitä tuloksetta, myös perintätoimiston kautta. Mitä nyt. Onko edessä halllintaanottoprosessi vai onko parempi vaatia saatavia oikeuden kautta?

Molempien toimien käyttö on mahdollista. Asunnon hallintaanotto maksimissaan kolmeksi vuodeksi on mahdollista, jos osakas laiminlyö useamman vastikkeen (2–3) maksamisen. Hallintaanotto on prosessi, joka vaatii sekä hallitukselta että hallintaanotosta päättävältä yhtiökokoukselta määrämuotoisia toimenpiteitä ollakseen pätevä.

Jos hallintaanoton aikana vastikerästejä ei saada kokonaan katettua vuokratuloista, voi yhtiö vaati loppurästejä velkomuskanteella käräjäoikeudesta.

Hallintaanotto ja saatavien perintä oikeuden kautta eivät siis sulje pois toisiaan, vaan voivat olla vireillä myös yhtä aikaa.

Jos käy niin ikävästi, että osakas todetaan varattomaksi, ei velkomustuomiosta ole yhtiölle kovinkaan suurta iloa. Mutta jos siinä vaiheessa hallintaanottoa ei vielä ole laitettu vireille, voi se olla ainoa tapa saada vuokrarästit katettua.

Jos taas asunnon vuokraaminen on haastava tapa saatavien kattamiseksi, ja osakasta ei ole todettu varattomaksi, voi kanne tuottaa velkojalle paremman tuloksen.

Jos vastikerästejä on paljon, on hyvä ottaa käyttöön molemmat keinot. Näin saadaan suuremmalla todennäköisyydellä katettua sekä vastikerästit että hallintaanottokulut. Paras lopputulos saadaan, jos kaikki voidaan tehdä hyvässä yhteisymmärryksessä.

Aina vastikerästit eivät johdu osakkaan tarkoituksenmukaisesta maksujen laiminlyönnistä.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut