Loppukesän puutarhat avoinna – luvassa myös tupakkapellon ja omenapuukujanteen esittelyä

Gun-Britt Husberg ja Nina Edgren-Henrichson kertovat Komendantin puiston omenapuukujanteesta sunnuntaina. Omenapuut istutettiin viime kesänä. Eija Kosonen

Tämän kesän viimeinen Loviisan avoin puutarhapäivä on sunnuntaina 8.8. kello 10 – 17.

– Puutarhureilla on ollut haastavaa kuumuuden ja kuivuuden vuoksi hoitaa puutarhaa. Tyypilliset vanhan ajan perennat ja pensaat syvällä olevine juurineen ovat kestäneet kuivuuden ja tarjoavat paljon katseltavaa, Anneli Sjöholm Loviisan Puutarhayhdistyksestä toteaa tiedotteessa.

Tapahtuma toteutetaan turvallisuusohjeita noudattaen ja paikalle tulevia vierailijoita ohjeistetaan.

Porttinsa pitää auki 17 puutarhaa eri puolilla Loviisaa. Joukossa on myös ennakkotiedoista poiketen uusi kohde, joka on Kerttulan taidepuutarha Skinnarbyssä.

Kapteenintie 11:n ja Rantatie 4:n kulmauksessa olevaa Tupakkapelto-townfarmia esitellään kello 11 – 12. Pelto on perustettu tuoreen loviisalaisen Townfarm-yhdistyksen toimesta.

Yhdistys on kylvänyt ensimmäiset siemenet viljelyksilleen entisaikojen tupakkapellolle tänä keväänä. Syntymässä on permakulttuurin periaatteiden inspiroima hyötypuutarha, jossa viljely tapahtuu luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen ja paikallisesta yhteisöstä huolta pitäen.

Aikoinaan paikalla on ollut laajoja tupakkaviljelmiä.

Samalla pidetään myös permakulttuuriseen ajattelutapaan liittyvä luento. Se on ruotsinkielinen, mutta kysymykset ja keskustelu voidaan käydä myös suomeksi ja englanniksi. Esittelijänä toimii Sara Bengts.

Kello 13 – 14 yleisöllä on mahdollisuus tutustua Komendantin puistoon kesällä 2020 istutettuun omenapuukujanteeseen Puistokatu 2:ssa.

Biologi, puutarhuri, fil.lis. Gun-Britt Husberg ja valtiotieteiden maisteri Nina Edgren-Henrichson kertovat kujanteen historiallisista ja paikallisista omenalajikkeista.

Lisäksi kerrotaan omenanviljelyn kulta-ajasta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa ja esitetään lyhyt demonstraatio silmuttamisesta käytännössä.

Luento pidetään ruotsiksi, mutta keskustelua voi käydä myös suomeksi.

Tarkemmat ohjelmatiedot ja puutarhakohteet löytyvät verkkosivuilta www.loviisanpuutarhayhdistys.com.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.