Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensiapu | Kabbölen satama sai lahjaksi suomea puhuvan sydäniskurin

Kabbölen turvallisuustaso koheni merkittävästi, kun Pernajan vesiosuuskunta lahjoitti satamalle yleisen sydäniskurin. Se neuvoo puhumalla miten sydänpotilasta pitää elvyttää. Katso opastevideo.

Ensimmäinen maallikkotason sydäniskuri tuli Suomeen vuonna 2002, ja sen jälkeen niiden määrä on jo noin 10 000 eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Tanskassa niitä on kuitenkin Suomeen nähden nelinkertainen määrä asukaslukuun suhteutettuna.

Vesiosuuskunnan puheenjohtajan Urho Ilmosen mukaan ajatus sydäniskurin lahjoittamisesta tuli vesiosuuskunnan hallituksessa Tapani Henkolalta, ja koko hallitus kannatti iskurin hankintaa. Kabbölen saaristokeskus ja vierasvenesatama on Pernajan saariston venereittien solmukohta, jossa vierailee mökkiläisten lisäksi kesäisin runsaasti myös turisteja. Talvisin alueella on runsaasti pilkkijöitä.

Kabböle Marinan yrittäjän Michael Erikssonin mukaan ensiavun ja elvytyksen tarvetta ilmenee joinakin vuosina useasti, joskus taas ei kertaakaan.

– Tänä vuonna ei FinnHems-lääkärikopteri ole vielä käynyt onneksi kertaakaan, mutta toissa vuonna tarvetta oli kolmesti, Eriksson kertoi. Hän kiittelee myös lähimmän pelastusyksikön, Isnäs FBK:n lyhyttä vasteaikaa hälytyksissä.

– Edellisen kerran kesti 12 minuuttia hätäilmoituksesta, kun olivat jo paikalla, Eriksson kiitteli.

Puoliautomaattinen Lifepak CR2 defibrilaattori eli sydäniskuri sijoitetaan näkyvälle paikalle Kabböle Marinan Saaristokeskuksen kahvilan terassille, jossa se on yleisön käytettävissä ympäri vuorokauden, vaikka kahvila olisi suljettuna.

Sydäniskuri voi pelastaa ihmishengen.

Urho Ilmonen, vesiosuuskunnan puheenjohtaja

Talveksi laite siirretään Kabbölen kyläkaupan lasi-ikkunan taakse, jolloin siihen pääsee käsiksi soittamalla paikalla näkyvään numeroon, josta kerrotaan koodi, jolla kaupan oven saa avattua.

Yleisön käyttöön tarkoitettu sydäniskuri on Safedo Oy:n avainasiakaspäällikön Simo Susin mukaan niin helppokäyttöinen, että jokainen suomen kieltä ymmärtävä osaa sitä käyttää. Laite neuvoo puhekielellä selkeästi miten sydäniskuri otetaan käyttöön, ja sydämen käynnistävä sähköisku annetaan.

Varustepussissa on myös leikkuri, jolla paidan voi leikata auki, jotta iskuriin kuuluvat kaksi elektrodia saadaan kiinnitettyä rintakehään. Tarvittaessa hätätilanteissa myös hätäkeskus opastaa laitteen käytössä.

Sopimuspalokunta Isnäs FBK:n palokunnan päällikkö Tero Paavilainen kertoi, että maallikkojen aloittama defibrillointi ja elvytys parantaa merkittävästi sydänpotilaan selviytymisennustetta.

– Meillä on kaikissa yksiköissä käytössä sydäniskureita, mutta vasteaika Isnäsin paloasemalta Kabböleen on noin 15 minuuttia. Se on pitkä aika, mutta jos sydäniskuria on käytetty ja maallikkoelvytys aloitettu jo ennen ambulanssin tai ensivasteyksikön saapumista, on selviytymisennuste yleensä selvästi parempi kuin ilman elvytystä, Paavilainen kertoi.

Opastevideo Kabbölen sydäniskuri-mallin käytöstä