"Huomenna voimme itse olla avun tarpeessa" – Porvoosta lähti perjantaina pelastusyksiköitä Kalajoen maastopalon sammutustöihin

Video itäuusmaalaisten palokuntien lähdöstä moottorimarssille Porvoosta kohti Kalajokea

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen Porvoon paloasemalta lähti perjantaiaamuna pelastusjoukkue kohti Kalajokea, missä maastopalo on riehunut maanantaista asti.

– Torstaina kello 19.45 tuli Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tilannepaikan johtokeskukselta virallinen avunpyyntö, että siellä tarvitaan lisäresursseja. Kahdessa tunnissa saimme organisoitua joukkueen, kertoi joukkuetta johtava paloinsinööri Toni Nurmivaara.

Joukkueeseen kuuluu 21 vpk:laista eri kylien sopimuspalokunnista sekä kuusi vakituiseen henkilöstöön kuuluvaa palomiestä. Joukkue kokoontui enne kello kahdeksaa perjantaiaamuna palolaitoksen pihalle. Järjestäytymisen jälkeen matkaan lähdettiin kello yhdeksän.

– Olemme perillä iltapäivällä. Siellä meille on luvattu ruoka, jonka jälkeen jaetaan tehtävät. Painopiste on tällä hetkellä palon leviämisen estämisessä, missä on haastetta, Nurmivaara kertoo.

– Meille on varattu 48 tunnin aikaikkuna, jonka aikana operoimme toiminta-alueella. Ensin tehdään pikainen maastotiedustelu, jonka jälkeen joukkueemme lähtee vapauttamaan työskentelevää porukka ja otamme rintamavastuun. Työskentelemme kaksitoista tuntia tiiviisti metsässä, minkä jälkeen on saman mittainen lepo- ja huoltotauko. Sitten on vuorossa toinen kahdentoista tunnin setti, minkä jälkeen levätään ja tullaan takaisin.

Keskipohjanmaa-lehden mukaan tilanne palopaikalla oli perjantaiaamuna vakaa. Sammutustyöt olivat jatkuneet läpi yön.

– Painopiste on rajalinjan kastelussa, mutta paloa on myös sammutettu keskeltä silloin, kun se on ollut turvallista. Vaarana ovat olleet kaatuilevat puut, kertoi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen Keskipohjanmaa-lehdelle.

– Joukkueelle painotetaan henkilökohtaista turvallisuutta. On oltava tarkkana. Maastopalo on kestänyt pitkään, puiden juuret ovat palaneet poikki tai heikentyneet. Puiden kaatumiset ovat aiheuttaneet jo lukuisia läheltä piti -tilanteita pelastajille. Lisäksi puuskittainen tuuli on aiheuttanut sen, että palon leviämissuunta vaihtunut nopeasti, Nurmivaara sanoo.

Kalajoen maastopalojen sammutustöihin on osallistunut pelastusjoukkoja ympäri Suomen sekä puolustusvoimista ja Rajavartiolaitokselta.

– Joukkoja alkaa olla kaikista Suomen pelastuslaitoksista. Tämä on laaja yhteisoperaatio. Eihän sitä tiedä, vaikka huomenna tarvitsisimme itse apua, Nurmivaara toteaa.

Porvoon asemalle jäi normaali työvuoro pitämään huolta perusvalmiudesta.

Kalajoen maastopalo

Kalajoen maastopalo sai alkunsa maanantaina iltapäivällä.

Keskiviikkona palo riistäytyi hallinnasta. Palo levisi rajoituslinjojen yli puuskaisen tuulen myötävaikutuksesta.

Torstaina Jokilaaksojen pelastuslaitos kertoi maastopalon leviämisen saatua pysäytettyä.

Sammutus- ja tukitehtävissä oli torstaina lähes 250 henkilöä.

Paloalue on noin 300 hehtaaria.

Sammutustehtävissä on tapahtunut neljä lievää työtapaturmaa.

Kalajoen maastopalon veroista ei todennäköisesti ole koettu Suomessa sitten 1970-luvun.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut