Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

"Huomenna voimme itse olla avun tarpeessa" – Porvoosta lähti perjantaina pelastusyksiköitä Kalajoen maastopalon sammutustöihin

Video itäuusmaalaisten palokuntien lähdöstä moottorimarssille Porvoosta kohti Kalajokea

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen Porvoon paloasemalta lähti perjantaiaamuna pelastusjoukkue kohti Kalajokea, missä maastopalo on riehunut maanantaista asti.

– Torstaina kello 19.45 tuli Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tilannepaikan johtokeskukselta virallinen avunpyyntö, että siellä tarvitaan lisäresursseja. Kahdessa tunnissa saimme organisoitua joukkueen, kertoi joukkuetta johtava paloinsinööri Toni Nurmivaara.

Joukkueeseen kuuluu 21 vpk:laista eri kylien sopimuspalokunnista sekä kuusi vakituiseen henkilöstöön kuuluvaa palomiestä. Joukkue kokoontui enne kello kahdeksaa perjantaiaamuna palolaitoksen pihalle. Järjestäytymisen jälkeen matkaan lähdettiin kello yhdeksän.

– Olemme perillä iltapäivällä. Siellä meille on luvattu ruoka, jonka jälkeen jaetaan tehtävät. Painopiste on tällä hetkellä palon leviämisen estämisessä, missä on haastetta, Nurmivaara kertoo.

– Meille on varattu 48 tunnin aikaikkuna, jonka aikana operoimme toiminta-alueella. Ensin tehdään pikainen maastotiedustelu, jonka jälkeen joukkueemme lähtee vapauttamaan työskentelevää porukka ja otamme rintamavastuun. Työskentelemme kaksitoista tuntia tiiviisti metsässä, minkä jälkeen on saman mittainen lepo- ja huoltotauko. Sitten on vuorossa toinen kahdentoista tunnin setti, minkä jälkeen levätään ja tullaan takaisin.

Keskipohjanmaa-lehden mukaan tilanne palopaikalla oli perjantaiaamuna vakaa. Sammutustyöt olivat jatkuneet läpi yön.

– Painopiste on rajalinjan kastelussa, mutta paloa on myös sammutettu keskeltä silloin, kun se on ollut turvallista. Vaarana ovat olleet kaatuilevat puut, kertoi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen Keskipohjanmaa-lehdelle.

– Joukkueelle painotetaan henkilökohtaista turvallisuutta. On oltava tarkkana. Maastopalo on kestänyt pitkään, puiden juuret ovat palaneet poikki tai heikentyneet. Puiden kaatumiset ovat aiheuttaneet jo lukuisia läheltä piti -tilanteita pelastajille. Lisäksi puuskittainen tuuli on aiheuttanut sen, että palon leviämissuunta vaihtunut nopeasti, Nurmivaara sanoo.

Kalajoen maastopalojen sammutustöihin on osallistunut pelastusjoukkoja ympäri Suomen sekä puolustusvoimista ja Rajavartiolaitokselta.

– Joukkoja alkaa olla kaikista Suomen pelastuslaitoksista. Tämä on laaja yhteisoperaatio. Eihän sitä tiedä, vaikka huomenna tarvitsisimme itse apua, Nurmivaara toteaa.

Porvoon asemalle jäi normaali työvuoro pitämään huolta perusvalmiudesta.