Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Matkailu | Hiekkasärkistään kuuluisa Kalajoki tarjoaa turistille muutakin kuin rannat – Jukuparkissa on muun muassa 16 vesiliukumäkeä

Jukuparkin kesän uutuuksia ovat merirosvoaiheinen kiipeilymaa ja Fantasygolf-minigolfrata.

Kotimaan matkailun huippukesä näkyy myös Kalajoella. Heinäkuun alussa Jukuparkiin on avaamisen jälkeen lähes tunnin jono. Se ei kuitenkaan tunnu helteestä huolimatta haittaavan, sillä moni tietää, mitä odottaa.

Kestilästä päiväreissulle saapunut Huovisen perhe kertoo saapumisen syynä olevan lyhyen ajomatkan lisäksi hyvät säät.

– Olemme käyneet Kalajoella ennenkin, mutta emme ole aiemmin käyneet Jukuparkissa.

– Vaikka jonotimme sisäänpääsyä lähes tunnin, vesipuistossa on väkeä silti ihan sopiva määrä. Pieni jonottaminen ei ole meitä haitannut. Ruokailukin meni tosi sutjakkaasti, kertoo Anni-äiti kesälomapäivän loppupuolella.

Tytöt Pihla ja Kaisla summaavat päivän olleen oikein onnistunut ja mäkien laskemisen olevan ihan parasta.

Pieni jonottaminen ei ole meitä haitannut.

Anni Huovinen

Kalajoen Jukuparkissa on 16 vesiliukumäkeä ja suuri vesileikkimaa. Päivän polttavimmat puheenaiheet ovatkin, kuka on perheen hurjin vesipeto ja kuinka monta laskua kukakin on tehnyt.

Hurjimpiin laskuihin vaaditaan laskijalta 140 senttimetrin pituutta. Puisto tarjoaa kuitenkin kaikille jotakin. Taaperot nauttivat Whale- ja Rainbow Fish -vesiliukumäkien pärskähtelystä, ja Waterplay-allas houkuttelee vesileikkeihin kaikenikäisiä.

Vesipuiston lisäksi Jukuparkissa on huomattava määrä leikkiin ja seikkailuun kannustavia aktiviteetteja, kuten miniveneitä, kanootteja, pomppulinnoja ja kanuunoita.

Tämän kesän uutuuksia ovat merirosvoaiheinen kiipeilymaa ja Fantasygolf-minigolfrata, joka sopii mainiosti myös perheen pienimmille pelaajille. Vakiokävijät tietävätkin heti, mikä on uutta, mitä vanhaa on poistettu ja mitä on tullut tilalle.

Sonja ja Aino Jaakonaho kertovat käyvänsä Jukuparkissa melkein joka kesä.

– Isojen puolen vesiliukumäet ovat parhaita. Vanhan pomppupaikan tilalle tullutta minigolfia emme ole vielä testanneet.

Uuden kiipeilyalueen merirosvoleikeissä viihtyvät alakouluikäiset ja myös pienemmätkin merirosvot. Kiipeilyalueeseen kuuluu muun muassa kiipeilytorneja, liukumäkiä, merirosvolaiva ja pomppukupla.

Kukaan ei jaksa huvitella tyhjällä vatsalla. Ruokatarjontaan tuli viime kesänä iso parannus, sillä nyt Seikkailugolfin ravintola Kompassi mahdollistaa kattavat juoma- ja ruokatarjoilut. Päivisin ravintolassa on Tex Mex -buffet.

Vesipuistossa on myös monia muita mahdollisuuksia täyttää vatsaa ja tankata energiaa.

Perheiden kesäpäivää helpottaa grillauspaikka, jonne voi marssia oman kylmälaukkunsa kanssa paistelemaan grillattavia. Grilli on kuumana koko päivän, ja grillisaari tarjoaa varjoisan, rauhallisen ruokapaikan perheille.

Vesiliukumäissä näkee sekä lapsia että aikuisia. Jukuparkin kaltaisten kohteiden rikkaus on se, että siellä aikaa vietetään yhdessä läheisten kanssa.

Riemunkiljahdusten seasta saattaa erottua myös useamman vuosikymmenen takainen mainosrallatus: ”Juku, juku, juku, nyt lähti koko suku aurinkorannikolle Kalajoen suuntaan…”

Se muistuttaa siitä, että nyt vesipuistoon perheitään tuovat vanhemmat, jotka lapsena kävivät nauttimassa kesästä silloisessa Jukujukumaassa.

Jukuparkin lisäksi Kalajoki tarjoaa paljon muutakin nähtävää. Hiekkasärkät tunnetaan rennosta rantaelämästä ja pitkistä hiekkarannoista. Alueesta on kehittynyt monipuolinen matkailukeskittymä elämyksineen, luontokohteineen, kulttuurinähtävyyksineen ja tapahtumineen.

Pohjoismaiden suurin ulkoseikkailupuisto Pakka tarjoaa eritasoisia köysiseikkailuratoja vaijeriliukuineen. Tänä vuonna valmistuneen laajennuksen jälkeen puistossa on 21 köysiseikkailurataa ja perheen pienimmille soveltuva Puuhapuisto.

Lisäksi tekemistä löytyy esimerkiksi Kylpylä Sanifanista, Superparkista, Seikkailugolfista, Surf Centeristä ja Safaritalon ohjelmapalveluiden kautta. Kalajoki Golf tarjoaa erinomaiset puitteet golfin harrastajille.

Hiekkasärkät ovat yllättävä luontokohde. Lankkupolut houkuttelevat lenkkeilemään rantamaisemissa yli dyynien. Lankkupolut soveltuvat myös lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa kulkeville. Luontopolkuja alueella on yli 30 kilometriä.

Maakalla on ainutlaatuinen kari noin 18 kilometrin päässä mantereelta. Siellä ihailtavana on karun kaunista luontoa, kymmeniä kalastajamökkejä ja 1700-luvulla rakennettu puinen kirkko.

Heinäkuussa Maakallaan avautui myös karimuseo, joka esittelee Kallankarien ja alueen kalastuksen historiaa. Maakallaan pääsee päiväretkelle perinnealus Ansiolla, Sea Kalajoen DMS Matildalla tai Kiira-laivalla.

Rahjan saaristo sijaitsee Kalajoen Hiekkasärkiltä etelään. Se kohoaa merestä maankohoamisilmiön myötä ja on tunnettu monipuolisesta lintukannastaan. Suojaisa saaristo houkuttelee esimerkiksi melomaan tai suppailemaan.