Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Melkein 50 000 jäämässä ensi viikolla ilman veronpalautusta

Moni nuori ensikertalainen on jäämässä ilman veronpalautustaan ensi viikon maksupäivänä, varoittaa Verohallinto.

Veronpalautusten maksupäivä on runsaan viikon päästä, tiistaina 3. elokuuta, mutta veronpalautuksia saavista 48 000 ei vielä ole ilmoittanut tilinumeroaan. Viimeinen päivä tilinumeron ilmoittamiseen on viikkoa ennen palautuksen maksamista eli huomenna 27. heinäkuuta. Tilinumero ilmoitetaan verkon Omavero-palvelussa.

– Erityisesti toivomme, että nuoret ja nuorten vanhemmat havahtuisivat tarkistamaan, löytyykö oma oikea tilinumero Omaverosta. Näin välttyy veronpalautuspäivänä pettymykseltä, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.

Kokonaan ilman veronpalautusta ei sentään jää, vaikka unohtaisikin ilmoittaa tilinumeronsa. Viime vuonna 32 000 veronmaksajaa sai palautuksensa maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut heidän tilinumeroitaan ajoissa tiedossa. Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean konttoreista myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja vielä saa.

Vaikka kaikki olisi kunnossa, veronpalautus ei välttämättä kilahda tilille heti pankkipäivän alkaessa.

– Moni saattaa ihmetellä, miksi veronpalautukset eivät näy tilillä. Odottaa kannattaa rauhassa. Tänä vuonna nimittäin veronpalautukset tulevat maksuun vasta päivän aikana, Villman kertoo tiedotteessa.

Jos rahoja ei näy tilillä vielä illallakaan, maksupäivä on todennäköisesti siirtynyt eteenpäin. Koska henkilöasiakkaiden verotus nykyään valmistuu eri henkilöillä eri aikaan, myös veronpalautuksia maksetaan useassa erässä. Ensimmäinen veronpalautuspäivä on heinäkuussa ja viimeinen joulukuussa.

Elokuu on nyt kolmatta vuotta peräkkäin kuukausi, jona Verohallinto maksaa veronpalautukset suurimmalle joukolle henkilöasiakkaitaan. Ensi tiistaina veronpalautuksia saa 2 miljoonaa asiakasta yhteensä noin 990 miljoonaa euroa.

Koska kaikkien henkilöasiakkaiden verotus ei ole vielä valmistunut, Verohallinto ei vielä tiedä tämän vuoden palautusten kokonaismäärää.

– Arviomme mukaan maksamme veronpalautuksia vuoden 2021 aikana suurin piirtein saman määrän kuin viime vuonna. Koronatilanteella ei ole ollut juuri vaikutusta veronpalautusten kokonaismäärään, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo tiedotteessa.