Pienoisnäyttely kertoo Heddan ja Gustavin tarinan – vaimo lähti miehensä mukaan merille

Merenkulkumuseon pienoisnäyttelyssä kerrotaan Gustav Bombergin ja Hedvig ”Hedda” Gisslerin tarina. Pariskunta teki töitä merellä purjealuksissa. Eija Kosonen

”Hedda ja Gustav – Tarina uskosta, toivosta ja rakkaudesta” -niminen pienoisnäyttely esittelee merellä 1800-luvun alkupuoliskolla purjehtineen pariskunnan elämää.

Näyttely on uusi osa Loviisan Merenkulkumuseon perusnäyttelyä. Se kertoo Gislomin kylässä Loviisassa syntyneen Gustav Bombergin ja Hedvig ”Hedda” Gisslerin tarinan.

Loviisan kauppalaivasto tarjosi aikoinaan monelle kouluttamattomalle nuorelle pojalle ja miehelle toimeentulon. Gustav Bomberg vannoi merimiesvalan Loviisan raatihuoneella 17-vuotiaana vuonna 1797.

Hän avioitui Hedda Gisslerin kanssa, joka vastoin vanhempiensa toiveita valitsi puolisokseen merimiehen. Tarjolla olisi ollut myös suurtilallinen.

Hedda Gissler oli monella tapaa poikkeuksellinen nainen.

– Sen sijaan, että hän olisi jäänyt useiden muiden merimiesvaimojen tapaan rannalle miehensä perään huiskuttamaan, Hedda nousi itse purjealukseen, Merenkulkumuseon tiedotteessa mainitaan.

Hedda purjehti päällystöön edenneen miehensä Gustafin kanssa niin kauan kuin tämän ura kesti eli vuoteen 1829 asti.

Loviisan purjelaivakauden historiassa Hedda on yksi niitä harvoja päällystön rouvia, jotka toistuvasti lähtivät merille lapsista, perhe-elämästä tai vallitsevista sotatiloista huolimatta.

Aluksilla mukana seilanneet naiset eivät saaneet palkkaa, joten heitä ei myöskään kirjattu merimieshuoneen listoille. Miehistön vaimot tekivät merimatkojen aikana silti täysin samoja töitä kuin mitä olisivat kotona olleessaankin tehneet.

– Hedda Gissler ei ollut tässä suhteessa poikkeus, sillä joutilaisuutta ei suvaittu, näyttelyn esittelyteksteissä kerrotaan.

– Myöskään kylmyys, kosteus tai laivan ahtaat tilat saati huono ja vähäinen ruoka, jonka vaimot usein miehensä kanssa jakoivat, eivät saaneet häntä jäämään maihin.

Seilausvuosien aikana Hedda sai kahdeksan lasta, mutta vaarallisille merimatkoille hän ei heitä mukaan ottanut.

Vain tytär Aurora Antoinette lienee nimensä perusteella kuitenkin syntynyt Ranskaan suuntautuneella purjehduksella.

– Kotitilaa ja lapsikatrasta jäi parin poissa ollessa hoitamaan Heddan äiti piikojen ja renkien avustuksella.

Pienoisnäyttelyn on koonnut Christer Bomberg. Hedda ja Gustav liittyvät hänen sukunsa historiaan.

Bomberg kertoo, että Hedda ja Gustav tulivat vastaan hänen serkkunsa Jaana Bombergin tekemässä sukututkimuksessa.

– Tarina oli niin kiehtova, että päätin ehdottaa sitä kerrottavaksi Merenkulkumuseossa.

Loviisan Merenkulkumuseo Laivasillalla on avoinna 5. syyskuuta asti joka päivä kello 10 – 17.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.