Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevä pulpahti rantojen vesiin – näillä rannoilla uimista ei suositella Pornaisissa, Loviisassa ja Lapinjärvellä, Porvoon rannat tutkitaan ensi viikolla

Loviisan ja Lapinjärven kymmeneltä eri rannalta otetusta vesinäytteestä neljällä havaittiin sinilevää tällä viikolla.

Sinilevähavainnoista johtuen uimista ei suositella Lapinjärvellä Pyhäjärven ja Kirkonkylän uimarannoilla eikä Loviisassa Rönnäsin ja Lill-Bästön uimarannalla Pernajan kirkonkylässä.

– Lisäksi saimme torstaina ilmoituksen, että Loviisan Plagenilla on sinilevää. Loviisan kaupunki on toimittanut rannalle varoituksen, terveydensuojelusuunnittelija Maarit Lönnroth sanoo.

Askolassa Valkjärvellä, Abborrsjössä ja Tuomirannan leirikeskuksessa ei havaittu sinilevää. Pornaisissa Isojärven leirikeskuksessa on runsaasti sinilevää ja Laukkosken koulun rannassa vähän sinilevää.

– Uimakieltojahan me emme jakele, mutta kiinnitimme rantojen ilmoitustauluihin varoituksia havaituista sinilevistä. Se on suositus uimisen välttämisestä runsaiden sinileväesiintymien aikana. Emme pysty ylläpitämään ajantasaista sinilevätietoa kaikilla rannoilla. Tilanne voi myös pikkuhiljaa muuttua parempaan suuntaan, Lönnroth sanoo.

Hän muistuttaa, että vedessä voi olla vielä myrkyllisiä yhdisteitä senkin jälkeen, kun näkyvä kukinto on hävinnyt.

Lönnroth toteaa, että sinilevää alkaa esiintyä eri puolilla rantoja. Porvoon tilanteesta saadaan ajantasainen katsaus ensi viikon loppupuolella, kun näytteenottajat aloittavat kierrokset alkuviikosta.

– Otamme mielellämme vastaan kansalaisten ilmoituksia, niin voimme laittaa tiedoksi Porvoon nettisivuille.

Myös ely-keskuksen järvi & meri wiki -sivustolta voi seurata rantojen levätilannetta. Se kertoo, että esimerkiksi Pernajanlahdella Pitkäpään laiturilla sekä Meritorpan laiturilla on havaittu hieman levää. Porvoon tarkastuspisteillä ei ole havaittu sinilevää.

– Täytyy muistaa, että sinileväesiintymät voivat olla hyvin paikallisia, Maarit Lönnroth sanoo.

THL:n mukaan helteinen sää on lisännyt myös riskiä saada vakava vibriobakteeri-infektio Suomen rannikkovesissä uidessa.