Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapinjärven kuntatalous puserrettiin tasapainoon - ei enää kriisikunta

Lapinjärvi: Sähköosakkeiden myynti näkyy vasta kuluvan vuoden tuloksessa. ”Päätöksillä ja niihin sitoutumisella talous saatiin tasapainoon näinkin nopeassa ajassa”. Tilannetta helpotti valtion koronatuet.

Lapinjärven kunta on saanut talouden tasapainoon eikä ole enää kriisikunta, kertoo kunta tiedotteessaan.

– Kunnan luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostunut talouden tasapainotusryhmä aloitti työnsä heti keväällä 2020, kun näimme, että kriisikunnan kriteeri täyttyi vuoden 2019 tilinpäätöksessä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Kim Jordas kertoo.

Kriisikuntakriteerit on määritelty kuntalaissa ja Lapinjärven osalta kriteeri, joka täyttyi, oli konsernin alijäämän kertyminen.

– Eihän se sinänsä yllättänyt, koska olimme jo pitkään nähneet mikä konsernin tilanne oli. Alijäämä on kertynyt useiden vuosien saatossa, eikä ole ehkä haluttu aiemmin tehdä kaikki rajuimpia toimenpiteitä kriteerin täyttymisen estämiseksi, Jordas pohdiskelee.

Kun kriteeri täyttyi, Lapinjärvi otti lusikan kauniiseen kouraan ja päätti saada omin voimin talouden tasapainoon.

Valtion asettama selvitysryhmä antoi hyvää taustatukea, mutta toimenpiteet piti kunnassa keksiä itse.

Tämän eteen teemme jatkossakin hartiavoimin töitä.

Kim Jordas, kh:n puheenjohtaja

– Kävimme kaikki eri toimialat läpi ja käytimme myös ulkopuolisia selvittäjiä, jotta pystyimme tarkastelemaan koko kunnan konsernin taloudellista tilannetta ja talouden tasapainotuksen mahdollisuuksia, Jordas kertoo.

Lapinjärven taloustilanteeseen isoin merkitys oli ollut ylittyneillä sote-kustannuksilla sekä muilla ennakoimattomilla kustannusylityksillä. Lisäksi iso investointi siviilipalveluskeskuksen kiinteistöihin kuormitti kunnan taloutta hetkellisesti.

– Pitkä vuokrasopimus valtion kanssa varmistaa sen, että investointimenot saadaan takaisin, mutta investoinnit piti toteuttaa lyhyessä ajassa. Selvityksessä vielä varmistettiin, että pidemmän päälle kustannus saadaan vuokrassa takaisin.

Millä talous sitten saatiin tasapainoon yhdessä vuodessa? Lapinjärvi teki vuonna 2020 ennätyksellisen hyvän tuloksen – noin 2,2 miljoonaa euroa ylijäämää.

– Koronavuosi oli kunnille monella tapaa haastava, mutta valtio osoitti kunnille myös merkittävää taloudellista tukea. Lapinjärven ylijäämää selittää noin miljoonalla valtion koronatuet.

Toinen miljoona tehtiin omilla toimilla säästämällä kaikesta, lomauttamalla henkilöstö ja pistämällä investoinnit hetkeksi jäihin.

Hän toteaa, että kaiken kaikkiaan vuosi 2020 osoitti, että Lapinjärven koko kunnan henkilöstö, luottamushenkilöt ja kuntalaiset osaavat etenkin tiukassa paikassa venyä ja puhaltaa yhteen hiileen.

– Päätöksillä ja niihin sitoutumisella talous saatiin tasapainoon näinkin nopeassa ajassa, Jordas kiittelee.

Lapinjärven kunta päätti myydä Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeita 3 miljoonalla eurolla, mikä on pieni osa kunnan osakepottia.

– Tämä tulo näkyy vasta vuoden 2021 tuloksessa, eli osakekaupoilla taloutta ei tasapainotettu, vaan sillä varaudutaan siihen, että tulevina vuosinakin pystytään turvaamaan itsenäinen kunta ja sen laadukkaat palvelut, Jordas korostaa.

Keväällä toteutetussa kuntalaiskyselyssä liki kaikki vastaajat painottivat sitä, että Lapinjärven kunnan tulee pyrkiä säilymään itsenäisenä.

– Tämän eteen teemme jatkossakin hartiavoimin töitä, Jordas vakuuttaa.